FI EN

Xenongas skyddar hjärnan vid hjärtstillestånd

16.3.2016

Patienter som får andas ädelgasen xenon efter hjärtstillestånd har signifikant mindre skada på vita hjärnsubstansen än kontrollpatienter. Detta framgår av ett forskningsprojekt som drivits av Åbo universitetssjukhus. Resultaten har publicerats i den internationella medicinska tidskriften JAMA (Journal of the American Medical Association). Forskningen har finansierats av Finlands Akademi och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Om syrebrist i hjärnan pågår en längre tid i samband med hjärtstillestånd tar hjärnan bestående skada. Tillsvidare har forskningen inte kunnat hitta ett enda läkemedel som kunde skydda hjärnan mot den skada som uppstår vid syrebrist. Tidigare experimentella studier har visat att ädelgasen xenon har egenskaper som skyddar hjärnan mot skada p.g.a. syrebrist då gasen blandas med inandningsluften.

Åbo universitetssjukhus och Helsingfors universitetssjukhus har drivit en klinisk läkemedelsprövning under åren 2009–2014 där patienter som återupplivats efter hjärtstillestånd för första gången i världen behandlats med xenon.

Skivbilder av hjärnan som tagits med magnetresonanstomografi visade att de patienter som hade behandlats med xenon hade signifikant lindrigare skada på hjärnans vita substans än kontrollpatienterna, som fått sedvanlig behandling. Cirka 42 procent av hjärnans vita substans var kraftigare skadad hos kontrollpatienterna än hos dem som fått behandling med xenongas.

"Detta tyder på att xenongasen har egenskaper som skyddar människohjärnan. Den vita hjärnsubstansen är särskilt viktig för våra högre intellektuella funktioner", säger forskningsledaren och specialisten i anestesiologi och intensivvård, docent Timo Laitio vid ÅUCS intensivvårdsavdelning.

Senast ändrad 23.3.2016
  • FINLANDS AKADEMI
  • Hagnäskajen 6
  • PB 131
  • 00531 Helsingfors
Följ oss:
FacebookTwitterYoutubeSlideshare
VÄXEL 0295 335 000
REGISTRATORS-
KONTOR
0295 335 049
FAX 0295 335 299
   
E-POST fornamn.efternamn@aka.fi
ÖPPETTIDER mån–fre 8.00–16.15
   
SÖK MEDARBETARE »
DATASKYDD »
KONTAKTINFORMATION & FAKTURERING »
FRÅGA OCH TYCK TILL »