FI EN

Akademin i avtal med brasilianska forskningsfinansiären FAPESP

(17.2.2012)

Finlands Akademi har slutit ett samarbetsavtal om forskningsfinansiering med brasilianska finansiären State of São Paulo Research Foundation (FAPESP). Avtalet tecknades den 16 februari 2012 under statsminister Jyrki Katainens möte med São Paulos guvernör Geraldo Alckmin i São Paulo i Brasilien. Avtalet undertecknades av företrädare för parterna, Finlands ambassadör i Brasilien Jari Luoto för Finlands Akademi och generaldirektör Celso Lafer för FAPESP.

På bilden från vänster: Jari Luoto, Celso Lafer, Jyrki Katainen och Geraldo Alckmin (foto: Cris Castello Branco/Government of the State of São Paulo)

Avtalet innebär ett första steg för Akademin och FAPESP mot samarbete inom forskningsfinansiering. Forskningsområdena fastställs senare. Samarbetet gäller i synnerhet gemensamma utlysningar för forskningsprojekt och stöd för forskarmobilitet inom finansierade projekt. Dessutom har parterna som mål att ordna gemensamma seminarier för att främja nätverksbildning mellan finländska och brasilianska forskare.

FAPESP är en brasiliansk finansieringsorganisation som finansierar både grundforskning och tillämpad forskning i delstaten São Paulo. FAPESP har en årlig budget på ca 500 miljoner dollar. Delstaten São Paulo är den mest avancerade av Brasiliens 27 delstater och står för 35 procent av hela landets BNP. I delstaten utförs dessutom ungefär hälften av all forskning i Brasilien mätt med antalet vetenskapliga publikationer och avlagda doktorsexamina.

Finlands Akademi har även tecknat ett avtal om samarbete med den brasilianska forskningsfinansiären CNPq (Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico). Detta avtal undertecknades år 2006.

  • FINLANDS AKADEMI
  • Hagnäskajen 6
  • PB 131
  • 00531 Helsingfors
Följ oss:
FacebookTwitterYoutubeSlideshare
VÄXEL 0295 335 000
REGISTRATORS-
KONTOR
0295 335 049
FAX 0295 335 299
   
E-POST fornamn.efternamn@aka.fi
ÖPPETTIDER mån–fre 8.00–16.15
   
SÖK MEDARBETARE »
DATASKYDD »
KONTAKTINFORMATION & FAKTURERING »
FRÅGA OCH TYCK TILL »