FI

Snart kan proteser styras med en trådlös hjärndator

21.08.2014

I ett forskningsprojekt som finansieras av Finlands Akademi utvecklas ett trådlöst system för att observera kroppsliga funktioner. Forskningens resultat kan leda till omfattande förändringar inom hälso- och sjukvården. I projektet utvecklar forskardoktor Toni Björninen från Tammerfors tekniska universitet ett slags trådlös teknik för en neurosensor som kan implanteras i människokroppen. Denna sensor fungerar utan batterier, vilket möjliggör en lång livslängd för olika elektroniska apparater och smarta proteser som kan styras med elektriska signaler från hjärnan. Björninens forskning utförs i samarbete med bl.a. det amerikanska universitetet University of California, Berkeley.

Textiler som leder elektricitet erbjuder nya möjligheter att inbygga bärbara antenner i kläder. Med hjälp av en s.k. hjärndator samt implanterbara och kroppsnära antenner kan man skapa en trådlös förbindelse mellan människokroppen och externa system. Inom hälso- och sjukvården kan dylika system utnyttjas för att t.ex. lokalisera hur läkemedel sprids, följa livsfunktioner och övervaka hur patienter tillfrisknar. Dessutom kan de användas för att styra funktionen av apparater och proteser.

I kliniska experiment har man redan kunnat styra robotarmar med signaler som sparats från hjärnan i kliniska förhållanden. Forskare har också testat denna teknik med djurförsök, men nu är målet att utveckla ett helt trådlöst system för långtidsanvändning i normala levnadsförhållanden. Ett sådant system kunde t.ex. hjälpa en förlamad människa att styra en dator via sina hjärnsignaler och med hjälp av sina tankar. ”Systemet ger patienterna ett nytt sätt att kommunicera med omvärlden”, förklarar Björninen.

”Ett sensorsystem som iakttar vad som händer i kroppen har många tillämpningar som i framtiden kan utnyttjas inom hälso- och sjukvården. Mitt projekt syftar till att testa elektroniken och funktionen av ett trådlöst system. Det övergripande målet är att hjälpa människor”, tillägger Björninen.

Mer information: forskardoktor Toni Björninen, Tammerfors tekniska universitet, toni.bjorninen(at)tut.fi, tfn 044 534 1510

 

Finlands Akademi, kommunikationen
Elina Salmu
fornamn.efternamn(at)aka.fi
tfn 0295 335 145

  • FINLANDS AKADEMI
  • Hagnäskajen 6
  • PB 131
  • 00531 Helsingfors
Följ oss:
FacebookTwitterYoutubeSlideshare
VÄXEL 0295 335 000
REGISTRATORS-
KONTOR
0295 335 049
FAX 0295 335 299
   
E-POST fornamn.efternamn@aka.fi
ÖPPETTIDER mån–fre 8.00–16.15
   
SÖK MEDARBETARE »
DATASKYDD »
KONTAKTINFORMATION & FAKTURERING »
FRÅGA OCH TYCK TILL »