Akateemikko Arto Salomaa

(s.1934)

Akateemikko Arto Salomaa (s. 1934) on tehnyt matemaattiseen logiikkaan pohjautuvaa tieteellistä työtä, joka keskittyy formaaleihin kieliin ja automaattien teoriaan. Hän on ollut luomassa muun muassa DNA-laskennan teoriaa. Salomaa kiinnostui 1960-luvulla tietokoneiden tarjoamista matemaattisista haasteista. Hänen tutkimusalaansa on tietotekniikan matemaattinen teoria, jossa hän on keskittynyt muun muassa kryptografian ja DNA-laskennan teorian luomiseen. Hän on yksi tärkeimmistä automaattien ja formaalisten kielten teorian kehittäjistä.

Salomaa on ansioitunut monipuolisella tavalla paitsi uusien tietojenkäsittelyn kehitykseen syvästi vaikuttaneiden tutkimusalojen aktiivisena kehittäjänä, myös muun muassa erinomaisena nuorten tutkijoiden ohjaajana ja arvostettujen monografioiden kirjoittajana. Hänen tieteelliset saavutuksensa ovat erittäin arvostettuja kansainvälisessä tiedeyhteisössä.

Salomaa toimi Turun yliopiston matematiikan professorina vuosina 1966–1998 ja Suomen Akatemian tutkijaprofessorina ja myöhemmin akatemiaprofessorina vuosina 1975–1980 ja 1989–1999. Lisäksi Salomaa on työskennellyt useissa ulkomaisissa yliopistoissa vierailevana professorina. Hän on seitsemän ulkomaisen ja kahden kotimaisen yliopiston kunniatohtori.

Akateemikon arvonimen hän sai vuonna 2001.

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?