Vahva suomalaisedustus bioenergiatyöpajassa Delhissä

25.7.2016

Suomen Akatemia järjesti yhdessä Aalto-yliopiston ja INDIFICORE (Finnish-Indian Consortia for Research and Education) -verkoston kanssa kansainväliseen verkostoitumiseen tähtäävän työpajan toukokuun lopulla Delhissä. INDFICORE-konsortio koostuu 16 intialaisesta teknologiainstituutista (Indian Institute of Techonology, IIT) ja 12 suomalaisesta yliopistosta. Suomesta matkaan lähdettiin 22 hengen delegaatiolla, joista 18 oli tutkijoita. Tapahtuma-paikkana oli IIT Delhi keskeisen sijaintinsa vuoksi. Työpajan teema oli bioenergia huhtikuussa avautuneen Inno Indigo ERA-NETin hakuaiheita mukaillen.

Ensimmäisenä päivänä osallistujille esiteltiin INDIFICORE -yhteistyöverkoston toimijoita, bioenergian tutkimusta ja sen tulevaisuuden haasteita sekä Suomessa että Intiassa. Puhujina Suomesta toimivat muun muassa Akatemian hallituksen jäsen professori Riitta Keiski Oulun yliopistosta sekä alan tutkijoita eri yliopistoista ja tutkimuslaitoksista. Intialaisten osalta esityksistä vastasivat professori Rintu Banerjee (IIT Kharagpur ja Intian uusiutuvan energian ministeriö), IIT Delhin alan professorit DK Sharma ja Viresh Dutta sekä tutkijoita eri IIT-kampuksilta. Päivän päätteeksi tutustuttiin IIT Delhin energiatutkimuslaboratorioihin 45 asteen helteessä.

Toisen päivän aluksi esiteltiin erilaisia rahoitusmahdollisuuksia kansainväliseen tutkimusyhteistyöhön. Eurooppalaisen Horisontti 2020 -puiteohjelman rahoituksessa esiteltiin yksittäisen tutkijan rahoituksen (ERC, MSCA ja EURAXESS – Researhers in motion) lisäksi Intian kanssa yhteisrahoitteisia konsortiohankehakuja. Kansallisen rahoitusesimerkeistä käytiin läpi Akatemian rahoitusta ja esiteltiin Uusi Energia -akatemiaohjelmaa. Näiden jälkeen siirryttiin kansallisten rahoittajien yhteistyöfoorumille ja avoinna olevaan Inno Indigo ERA-NETin Biobased energy -hakuun ja sen yksityiskohtiin.

Päivän pääesitelmien aiheet jakautuivat Inno Indigo -haun teemojen mukaan biopolttoaineisiin ja jätteistä energiaan -teemoihin. Osallistujat jaettiin alustusesitelmien jälkeen kahteen rinnakkaissessioon näiden teemojen alle. Sessioissa tutkijat esittelivät paitsi oman ryhmänsä tutkimusta myös omaa organisaatiotaan ja potentiaalisia yhteistyömahdollisuuksia. Esitysten jälkeen järjestetyssä posterisessiossa oli vielä mahdollisuus keskustella ja esitellä omaa tutkimusta perusteellisemmin.

Tutkijat kokivat kaksipäiväisen tapahtuman hyödylliseksi ja uusia kontakteja syntyi sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Tapahtuma on vaikuttanut positiivisesti myös Inno Indigo -hakuun jätettyihin hakemuksiin, joissa lähes 90%:ssa on mukana suomalainen tutkimuspartneri.

Teksti: Tuomas Katajarinne ja Hannele Lahtinen
Kuvat: Hannele Lahtinen

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »