EN

Digitaaliset ihmistieteet (DIGIHUM) -ohjelman avajaisseminaarin (13.3.) kuulumisia

23.3.2020

”Digitaaliset ihmistieteet” eli DIGIHUM-akatemiaohjelman toisen vaiheen avajaisseminaari järjestettiin Helsingissä 13.3. eli samana iltapäivänä, jona Akatemian pääjohtaja Heikki Mannila ohjeisti virastonsa henkilökuntaa siirtymään etätyöskentelyyn. Jo seminaaripäivän aamuna päätettiin, että itse seminaari järjestetään normaalisti, mutta seminaari-illallinen ja sitä edeltävä vierailu Amos Rexiin perutaan.

COVID-19-tilanteen muuttuessa päivä päivältä, seminaariin ilmoittautuneilta tuli jonkin verran peruutuksia, ja lopulta paikalle saapui hieman alle puolet alun perin rekisteröityneistä osallistujista. Myös kaksi hanke-esitystä peruuntui asianosaisten yliopistojen suosituksesta välttää yleisötapahtumia. Mutta onneksi ohjelman hankkeista ja sidosryhmistä riitti myös rohkeutta osallistua seminaariin. Ohjelmassa rahoitetuista viidestä konsortioista seminaarissa lopulta esiintyivät seuraavat: Eero Hyvösen johtama ”Semanttinen parlamentti”, Hannu Salmen johtama ”Elokuvien muovaama Suomi” ja Päivi Onkamon johtama ”Uralilainen kolmio” (Outi Vesakosken esittelemänä).

Erityisen ilahduttavaa oli se, että seminaarin juhlavieraaksi kutsuttu Amsterdamin yliopiston digitaalisen perinnön professori Julia Noordegraaf saapui paikalle ja piti erittäin innostavan esitelmän laajasta eurooppalaisesta Time Machine Europe verkostohankkeesta, jonka varapresidentti hän on.

Noordegraaf

Kyseessä on Euroopan unionin rahoittama aloite, joka kokoaa yhteen tietoa Euroopan historiallisesta, kulttuurisesta, sosiaalisesta ja maantieteellisestä kehityksestä. Kuten DIGIHUM-ohjelma, se yhdistää humanistisia ja yhteiskunnallisia tieteitä sekä ICT-alaa, tavoitteenaan tuottaa kattava ja monipuolinen Euroopan kehitystä syväluotaava digitaalinen informaatiojärjestelmä.

Time Machine Europeen osallistuu yli 300 organisaatiota 41 maasta: kansalliskirjastoja, kansallisarkistoja, kuuluisia museoita kuten Louvre ja Rijksmuseum, satakunta akateemista tai tutkimuksellista instituutiota, sekä kymmeniä yrityksiä ja kolmannen sektorin toimijoita. Suomesta osallistujia on tällä hetkellä 27 ja niistä Kansallisarkisto hiljattain siirtyi organisaation perusjäsentasolta täysjäseneksi. Seminaarissa sovittiin yhteistyön edistämisestä Time Machinen ja DIGIHUM-ohjelman kesken myös jatkossa.

Time Machine

Seminaarissa pidetyt esitykset:

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »