23.5.2018

Vuoden 2018 Millennium-palkinto ALD-tekniikan kehittäjä Tuomo Suntolalle

Tekniikan Akatemia on myöntänyt vuoden 2018 Millennium-teknologiapalkinnon suomalaisfyysikko Tuomo Suntolalle. Suntolan kehittämä atomikerroskasvatusteknologia (Atomic Layer Deposition, ALD) on maailmanlaajuisessa käytössä, sitä hyödynnetään lähes kaikissa tietokoneissa ja älypuhelimissa. ALD-teknologialla valmistetaan muutaman atomikerroksen vahvuisia ohutkalvoja esimerkiksi mikroprosessoreihin ja muistikomponentteihin. Menetelmä mahdollistaa kolmiulotteisten rakenteiden pinnoittamisen tarkasti atomikerros kerrallaan. Jatkuvasti kehittyvän ALD-teknologian ansiosta laitteet ovat paitsi pienempiä ja edullisempia, myös tehokkaampia.

Tekniikan huippuinnovaatioille myönnettävä Millennium-teknologiapalkinto jaettiin nyt kahdeksannen kerran. Miljoonan euron palkinto on suomalainen tunnustus ihmisten elämänlaatua ja kestävää kehitystä edistävän teknologian kehittäjille.

Lähde: Tekniikan Akatemian tiedote

Lue lisää aiheesta:

https://taf.fi/fi/millennium-teknologiapalkinto/

Viimeksi muokattu 23.5.2018

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi