Nuoret tutkijanalut ratkoivat rikosta kesäisessä Viikissä
29.6.2017

Nuoret tutkijanalut ratkoivat rikosta kesäisessä Viikissä

Helsingin Viikissä järjestettiin kesäkuun puolivälissä viikon mittainen ”Viikin rikospaikkatutkijat” -tiedeleiri. Leirille osallistui 22 yläkouluikäistä nuorta, joille opetettiin monia rikospaikkatutkinnassa tarvittavia matematiikan, biologian, kemian ja fysiikan taitoja. Lisäksi oikeuslääkintäyksiköstä ja huumepoliisista kävi vierailijoita kertomassa nuorille toiminnastaan.  Viimeisenä leiripäivänään nuoret tutkijanalut saivat ratkaistavakseen murhan. Tietysti.fi pääsi tutustumaan lähietäisyydeltä tulevaisuuden rikospaikkatutkijoiden toimintaan.

Viikin rikospaikkatutkijat löysivät rikospaikalta monia johtolankoja, joiden avulla murhaa lähdettiin selvittämään. Uhrin saama enigma-koodattu salakielellinen viesti ratkaistiin ja viestin kirjoittamiseen käytetty tussi saatiin selville. Tutkijat selvittivät myös tekijän pituuden valvontakamerakuvasta, hiusten paksuuden ja verityypin. Lopuksi DNA-testi mahdollisti murhaajan henkilöllisyyden paljastamisen.

Leiriltä eväitä tutkijanuralle

Leirin koordinaattorina toimivan Helsingin LumA-tiedekasvatuskeskuksen Justus Mutasen mukaan leiri sujui oikein mallikkaasti. ”Alkuun opiskeltiin erilaisia taitoja ja viimeisenä päivänä seurasi loppuhuipennus. Muina päivinä tehtiin erilaisia rikostutkimukseen liittyviä aktiviteetteja leirin ohjaajien Isan, Iinan ja Annin johdolla. Tämä oli monitieteinen leiri, jossa perehdyttiin viikon aikana erilaisiin rikostutkinnassa sovellettaviin asioihin, ja viimeisenä päivänä opittuja taitoja hyödynnettiin rikoksen ratkaisussa. Kaiken leirillä läpikäydyn varjolla on opittu jotakin hauskaa tieteestä”, Mutanen sanoo.

Tietysti.fi haastatteli kahta leirille osallistunutta nuorta. Matti, 13 ja Charlotta, 15 vastasivat ilomielin kysymyksiimme.

”Tehtiin erilaisia testejä, kokeita ja myös leikittiin. Leirillä opin monia taitoja, kuten hiuksen paksuuden laskemisen. Parasta leirillä oli murhaajaleikki. En kuitenkaan haluaisi aikuisena rikospaikkatutkijaksi, sillä he saavat niin huonoa palkkaa”, Matti toteaa.

”Tutustuttiin erilaisiin tapoihin, miten rikoksia voi tutkia. Opin paljon DNA:han liittyvistä asioista ja poliisin työstä. Kaikista mielenkiintoisinta leirillä oli DNA:han liittyvät jutut. Aikuisena voisin harkita rikospaikkatutkijaksi ryhtymistä, sillä leirin perusteella ammatti vaikuttaa todella mielenkiintoiselta”, kertoo puolestaan Charlotta.

Tekemällä oppii

LumA-tiedekasvatuskeskus on järjestänyt tiedeleirejä säännöllisesti jo vuodesta 2004.

”Leirien ensisijaisena tavoitteena on pitää hauskaa ja saada nuoret innostumaan ja kiinnostumaan näistä jutuista. Sen lisäksi pyrimme opettamaan leirillä monia asioita, kuten matematiikkaa henkilötunnuksen todentamisen ja salakielien muodossa, biologiasta veriryhmät ja DNA, fysiikkaa sekä kemiaa. Saadaan nuoret huomaamaan, että koulussa opetettuja asioita voi soveltaa myös oikeassa elämässä. On tärkeää, että nuoret ymmärtävät näillä koulussa opetettavilla jutuilla olevan myös oikeasti merkitystä. Käytännön tekemisen ja hauskojen aktiviteettien kautta oppii parhaiten”, Mutanen toteaa.

Teksti ja kuvat: Arto Suominen

Viimeksi muokattu 29.6.2017

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
Facebook logoTwitter logoYoutube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi