10.11.2017

Tuliko kesällä tarpeeksi D-vitamiinia?

Utajärven koulu on ollut jo 20 vuotta mukana kansainvälisessä GLOBE-projektissa, jossa koululaiset osallistuvat ympäristön havainnointiin. Koululla on sääasema, joka mittaa myös UV-säteilyä. Siitä tuli kimmoke projektiin, jonka lukion opiskelijat Emma PaavolaAleksi Pistemaa ja Heidi Vesala toteuttivat opettaja Liisa Virran ohjaamalla laborointi- ja tutkimuskurssilla.

He päättivät selvittää, oliko oma D-vitamiinin saanti riittävää. Riittikö kesän UV-altistus D-vitamiinin muodostumiseen iholla ja minkä verran sitä tuli ravinnosta?

"Tarvitsimme tähän asiantuntijan neuvoja. Suomen Akatemia on aikaisemminkin järjestänyt tutkijoita pitämään koululle Tietobreikkejä, joten kysyin sieltä", Virta kertoo.

Näin löytyi Itä-Suomen yliopiston ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen, joka tutkii muun muassa D-vitamiinin saannin, elimistön D-vitamiinitasojen ja terveyden yhteyksiä.

"Tietenkin lähdin mukaan. UV-säteilyn merkitys kiinnosti erityisesti", Virtanen sanoo.

Hän neuvoi ryhmää ravinnosta saatavan D-vitamiinin laskemisessa ja ulkoilupäiväkirjan pitämisessä ja etsi avuksi toisenkin asiantuntijan, Ilmatieteen laitoksen meteorologin Kaisa Lakkalan, joka opasti UV-annoksen arvioinnissa. Utajärven terveyskeskus puolestaan tuki projektia mittaamalla ryhmältä veren D-vitamiinitasot toukokuun ja elokuun lopussa.

"Yllätys oli, ettei D-vitamiinin pitoisuus noussutkaan kesän aikana, vaan jopa laski. Osalla se oli elokuussa hälyttävän matala", Paavola kertoo.

Oletus, että kesällä aurinko jotenkin luonnostaan turvaisi D-vitamiinin saannin, osoittautui siis vääräksi. Pilvinen kesä, vähäinen ulkoilu ja aurinkosuojan käyttö näkyivät tuloksissa. Eniten ulkoilleella D-vitamiinitaso ei sentään laskenut.

"D-vitamiinin saanti riippui todella paljon ravinnosta", Pistemaa lisää.

Yleisimpiä D-vitamiinin lähteitä ruoassa ovat kala, vitaminoidut maitotuotteet ja kasvirasvalevitteet. Virtasen mukaan niitä paljon käyttävillä saantisuositus täyttyy helposti, mutta muiden on syytä turvautua D-vitamiinilisään.

"Esimerkiksi vegaaneille lisä on yleensä tarpeen, ja niitä saa myös vegaanisina."

Projektin päätteeksi koululla pidettiin Tietobreikki, jossa ryhmä esitteli tulokset ja Virtanen esitti niistä omat huomionsa. D-vitamiinin lisäksi kuultiin myös ravitsemustieteilijän urapolusta ja alan tutkimuksesta. 

"Opiskelijoille tämä oli hyvä tilaisuus kokeilla, millaista vaikkapa opinnäytetyön teko voi olla. Pitää etsiä itse tietoa ja ottaa huomioon epävarmuustekijöitä. Oikeiden asiantuntijoiden mukanaolo vielä lisäsi painoarvoa", Virta toteaa.

Teksti: Ulla Kaltiala
Kuvat: Eero Kemilä ja Raija Törrönen

Juttu on julkaistu alunperin Itä-Suomen yliopiston Saima-lehdessä.

Viimeksi muokattu 10.11.2017

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
Facebook logoTwitter logoYoutube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi