25.4.2017

Tulevaisuudessa luun murtuman paranemista voidaan nopeuttaa

Oulun yliopiston lääketieteellisen biokemian professori Taina Pihlajaniemi kävi pitämässä Suomen Akatemian Tietobreikin Muhoksen lukiossa. Pihlajaniemi kertoi lukiolaisille tutkimusryhmänsä tutkimuskohteista, kollageeneista, jotka ovat tietynlaisia soluväliaineita. Hän tarkensi myös tietyn kollageenin vaikutuksia luustoon ja kertoi missä kaikkialla arjessa kollageeniin voi törmätä.

Pihlajaniemi kertoi aloittaneensa tutkijan uran Oulun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa, jossa motivoiva professori antoi hänelle mahdollisuuden väitöskirjan aloittamiseen. Hän tarttui tilaisuuteen ja sai kokea samanaikaisesti niin opiskelijan, kuin tutkijan elämää. Hän pääsi tutkijaksi pienen sattuman ja kovan työn avulla.

Myöhemmin Pihlajaniemi lähti opiskelemaan Yhdysvaltoihin, kouluun nimeltä Rutgers Medical School, jolloin hän eli tutkijatohtorin elämää yhdessä maailman parhaista laboratorioista.

“Se oli jännittävää aikaa, sillä tuolloin ei päässyt kovin helposti matkustelemaan. Ulkomailla opiskelun ja työskentelyn avulla minulle on muodostunut kattava verkosto monista ihmisistä”, kertoi Pihlajaniemi.

Pihlajaniemen on, aikaisempien tapojen mukaan, nimittänyt virallisesti professoriksi presidentti Mauno Koivisto. Toinen hänen mieleensä jäänyt kunniakas hetki oli, kun Ruotsin kuninkaalliset vierailivat Oulussa jatutustuivat Oulun yliopistoon. Pihlajaniemi muistelee, kuinka hän oli ennen useastikin ainut nainen muiden professorien joukossa, ajat siitä ovat kuitenkin muuttuneet huomattavasti.

Kollageenien merkitys

Pihlajaniemi kertoi, että heidän tutkimansa kollageenit ovat vain murto-osa biolääketieteestä, joka käsittelee molekyylien rakenteita, niiden hajoamista sekä tehtävää niin sanotussa normaalitilassa. Hänen 20-henkinen tutkijaryhmänsä on erikoistunut kollageenin tutkimiseen ja pyrkii ymmärtämään solujen ja soluväliaineen vastavuoroisia vaikutuksia kudosten muodostumisissa sekä toiminnoissa.

“Soluväliaineet ovat meille melko tärkeä asia. Ilman niitä olisimme vain epämääräisiä limaisia kasoja lojumassa lattialla”, naurahtaa Pihlajaniemi. Pihlajaniemi kertoo hauskoja faktoja, kuten ihmisen kollageenimäärän, joka on kokonaisuudessaan noin 4 kilogrammaa.

“Kollageenia esiintyy teidän jokaisen arjessa enemmän kuin uskoisitte”, sanoo professori. Hän kertoo kollageenia löytyvän yllättävistä asioista, kuten kaikenlaisista nahkatuotteista, hyytelömäisistä ruokatuotteista, ja kosmetiikkatuotteissa joiden uskotellaan parantavan ihon kuntoa kuten ryppyjä. “Ihmisen iho huononee kollageenin poistuessa kehosta iän myötä, mutta iho ei kykene imemään hoitavien rasvojen kollageenia itseensä, eli toisin sanoen niistä ei ole juurikaan hyötyä”, toteaa Pihlajaniemi.

Pihlajaniemi kertoo, ettei alussa tiedetty mitä kollageeni aiheuttaa elimistössä. Heidän tutkimustuloksensa osoittavat, että kollageenin on oltava tasapainossa, sillä sen liiallinen määrä voi aiheuttaa hankaluuksia. Esimerkiksi luustossa liiallinen kollageeni aiheuttaa aluksi voimakkaan kehittymisen, mutta iän myötä huomattavasti pahemman haurastumisen, kuin tavalliselle yksilölle.

Tällä hetkellä Pihlajaniemi ja hänen tutkimusryhmä selvittävät liian vähäisen kollageenin määrää elimistössä.

Miten kollageeneja hyödynnetään jatkossa

Kollageenista on ja voi tulevaisuudessa olla silti monia hyötyjä. On tutkittu, että kollageenista voitaisiin muotoilla sarveiskalvoja, ja että tulevaisuudessa voitaisiin nopeuttaa luun murtuman paranemista lisäämällä tietynlaista kollageenia. Tutkijoiden mielessä pyörii myös kysymyksiä siitä, miten soluväliaineet vaikuttavat syövän syntyyn, ja voitaisiinko kollageenilla muodostaa elin, esimerkiksi munuainen.

Teksti ja kuvat: Elina Karhumaa & Jasper Mäkeläinen, Muhoksen lukio

Viimeksi muokattu 25.4.2017

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
Facebook logoTwitter logoYoutube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi