2.11.2018

Tietobreikki ydinfysiikasta

Koulullamme Ruokolahdella järjestettiin 12. päivä lokakuuta Tietobreikki, jonka piti professori Juhani Hyvärinen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta. Aiheena breikissä oli ydinfysiikka. Tilaisuus kesti kaksi tuntia, joista ensimmäinen oli pakollinen kaikille yhdeksäsluokkalaisille ja toiseksi tunniksi saattoivat jäädä seuraamaan kaikki aiheesta kiinnostuneet.

Ensimmäisellä tunnilla puhuimme atomin rakenteesta, sähköstä sekä sen tuotannosta. Hyvärinen kertoi muun muassa elektronien, protonien ja neutronien ominaisuuksista. Toisella tunnilla puhuimme fissiosta sekä ydinenergiasta, joiden kanssa Hyvärinen on tehnyt vuosia töitä. Hyvärinen selitti, mikä fissio on ja miten se tapahtuu. Lisäksi hän kertoi, miten ydinvoimalat toimivat ja miksi ne ovat niin hyvä vaihtoehto fossiilisille polttoaineille.

 

Primääripiirin huuhtelu.

Koko Tietobreikin ajan oppilaat ja paikalla olleet opettajat saivat esittää kysymyksiä aiheeseen liittyen. Tilaisuus oli mielenkiintoinen ja aihe ajankohtainen Olkiluoto 3:n pian käynnistyvän toiminnan takia sekä ilmastonmuutokseen liittyvän fossiilisten polttoaineiden korvaamisesta käytävän keskustelun takia. Moni vaikutti kiinnostuneelta aiheesta ja Hyvärisellä oli niin paljon asiaa, että rehtori joutui keskeyttämään hänet, jotta Hyvärinen ehtisi Lappeenrantaan lähtevään junaan. Kaiken kaikkiaan breikki oli mukava poikkeus tasaisen harmaaseen koulun arkeen. 

Teksti: Ville Porevirta, Kirkonkylän koulu
Kuvat: Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Teollisuuden Voima

Viimeksi muokattu 2.11.2018

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi