20.3.2017

Täsmälääkkeet tulevaisuuden tehokkain syövän parannuskeino

Syöpätutkija Arto Mannermaa vieraili Pieksämäen lukiossa Suomen Akatemian Tietobreikin merkeissä. Hän kertoi opiskelijoille syövän synnystä sekä sen nykyaikaisista tutkimus- ja hoitomenetelmistä.

Mannermaa opiskeli aikaisemmin Oulussa biologiaa sekä myöhemmin perehtyi ihmisgenetiikkaan ja opiskeli sairaalageneetikoksi. Nykyään Mannermaa toimii Kuopiossa dosenttina, sairaalageneetikkona sekä professorina Itä-Suomen yliopistossa.

Syövästä puhutaan, kun ryhmä soluja alkaa syövän alkuvaiheessa lisääntyä ja jakautua hallitsemattomasti. Syövän edetessä pahanlaatuinen syöpä voi muodostaa etäpesäkkeitä muualle elimistöön. Syöpään sairastuu noin joka kolmas ihminen, mutta yleisyyden vuoksi paranemisennusteet on hyvät ja noin kaksi kolmesta syöpää sairastavasta paranee.

Mannermaa esitteli Pieksämäen lukion opiskelijoille syövän syntymekanismeja sekä monimuotoisia tutkimus- ja hoitokeinoja. Opiskelijat Matti Tyrväinen ja Konsta Matilainen haastattelivat luennoitsijaa esityksen aikana, mutta muutkin opiskelijat saivat kysellä kysymyksiä Mannermaalta.

Syöpäsairauksien yleisyyden vuoksi syövän tutkiminen on tärkeää. Seulonnat ovat yleisin syy syövän löytymiseen, mutta se voidaan myös todeta sattuman kautta tai jonkin oireen myötä. Tulevaisuudessa syövän aiheuttajat ja niiden riskiryhmät pyritään tunnistamaan tehokkaammin. Sen myötä seulontoja voidaan kohdentaa pienemmälle ihmisryhmälle, joka on todennäköisimmin syövän sairastajia.

Syövän lääkehoitoja sen sijaan kehitetään nopeaa vauhtia. Hoitomuotoja on muun muassa leikkaus, sädehoito sekä kemoterapia. Uusimpana syövän hoitomuotona käytetään täsmälääkkeitä, jotka on kohdennettu syöpää vastaan. Niillä voidaan estää tiettyjen geenien toiminta syöpäsolussa tai estää esimerkiksi syöpäkasvaimien verisuonten kasvua. Täsmälääkkeillä on myös vähemmän haittavaikutuksia ja siksi ne yleistyvät nopeasti.

Opiskelijoiden mielessä pyöri mielenkiintoisia kysymyksiä, esimerkiksi kuinka voi välttyä syövältä?

”Syövälle on useita syitä. Syynä voi olla esimerkiksi perimä, mutaatiot tai altistuminen karsinogeeneille. Syöpä on usein sattumaa: tietysti hyvät ja terveelliset elämäntavat sekä karsinogeenien välttäminen auttavat, mutta suurimmaksi osaksi kyse on sattumasta”, Mannermaa vastasi.

Toinen erittäin mielenkiintoinen kysymys käsitteli älypuhelimia sekä niiden säteilyvaikutuksia. Mannermaa kertoi, että tutkimuksia älypuhelimien säteilystä on tehty, mutta niillä ei ole todettu olevan vaikutusta syövän muodostumiseen. Sen sijaan älypuhelimien säteilyvaikutuksia pitkäaikaisessa käytössä ei ole vielä voitu tutkia, mutta Mannermaa ei usko sillä olevan merkittävää vaikutusta syövän syntyyn.

Mannermaa on mukana myös uudessa Biopankki-toiminnassa, joka perustuu  anonyymeihin vapaaehtoisilta henkilöiltä kerättäviin syöpätietoihin ja näytteisiin, jotka kootaan biopankkiin. Biopankista niitä voidaan myöhemmin saada tutkimuskäyttöön eri tautien tunnistamisen sekä hoidon kehittämisen edistämiseksi. Biopankkitoiminta helpottaa myös syövän tutkimusta ja avartaa mahdollisuuksia syövän parantamiseksi.

Teksti: Venla Parkkinen, Pieksämäen lukio
Kuva: Ukkopekka Keinänen, Pieksämäen lukio

Viimeksi muokattu 8.6.2017

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
Facebook logoTwitter logoYoutube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi