3.5.2016

Revontulia ja tähtipölyä

Tiistaina 19. huhtikuuta Esa Turunen Sodankylän geofysiikan observatoriosta, eli SGO:sta, piti Tampereen lyseon lukion opiskelijoille lyhyen esitelmän hänen tutkimustyöstään revontuliin liittyen.

Kokonaisuudessaan Turusen esitelmä oli erityisen interaktiivinen, joten opiskelijat pysyivät kiinnostuneina koko esitelmän ajan. Esimerkiksi, hän aloitti esitelmänsä pyytämällä yleisön olemaan hiljaa ja kuuntelemaan Maasta kaikenaikaisesti avaruuteen lähteviä ääniä. Tämän jälkeen hän jatkoi esitelmäänsä hyvin eksistentiaalisilla kysymyksillä, kuten “Mistä me tulemme?” Kaikkiin hänen esittämiin tämän tyyppisiin kysymyksiin Turunen vastasi simppelisti sanomalla “tähtipölystä.”

Esitelmänsä aikana, Turunen kertoi omasta tutkimustyöstään sekä hyvin yleisesti siitä miksi revontulia kannattaa yhä tutkia. Hän aloitti kertomalla mihin osaan avaruudesta geofysiikan tutkijat keskittyvät, eli Maan läheisyyteen. Hän myös liitti revontulien tieteellisen käsityksen, sekä niiden tutkimuksen, Suomen vanhaan uskomukseen revontulista, ja kertoi mielipiteensä siitä kuinka asioiden tieteellinen tutkiminen on tärkeämpää, kuin pelkät vanhat Kalevala-tarut.

Turunen kertoi kuinka SGO on hiljattain (1.9.2013) täyttänyt 100 vuotta. SGO on muun muassa kehittänyt kemiallisen mallinnuksen O3- konsentraation vähenemisestä ilmakehässä, joka on nimeltään Sodankylä Ion Chemistry-malli.

Lopuksi Turunen kertoi opiskelijoille minkälaisia taitoja he tarvitsisivat opiskellakseen geofysiikkaa. Sen lisäksi hän kertoi suomalaisten sekä eurooppalaisten nuorten satelliitti-projekteista, lisätäkseen opiskelijoiden kiinnostusta aihetta kohtaan. 

Teksti ja kuva: Laura Kuusela, Tampereen lyseon lukio

Viimeksi muokattu 8.6.2017

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
Facebook logoTwitter logoYoutube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi