13.5.2015

Kyrönmaan lukion oppilaita muistutettiin energiansäästöstä

Vaasalainen diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri Nora Möttönen piipahti Kyrönmaan lukiossa puhumassa energiansäästöstä. Hän aloitti kertomalla nopeasti omista taustoistaan ja opinnoistaan - tämän jälkeen siirryimme varsinaiseen aiheeseen.

Möttönen aloitti esittämällä ikuisuuskysymykset mitä ja miksi, ja pian perehdyimmekin jo aiheeseen monipuolisten diojen avulla. Hän nosti esille muun muassa uusiutuvien energianlähteiden merkityksen planeetan tulevaisuuden kannalta, ja sen, kuinka keinotekoisten kasvihuonepäästöjen vähentäminen on lähes avainkysymys.

Yleiskatsauksen jälkeen Möttönen siirtyi kertomaan EU:n pyrkimyksestä energiatehokkuuden lisäämiseen, ja havainnollisti meille 20-20-20-tavoitteen. Kyseinen tavoite tarkoittaa siis sitä, että vuoteen 2020 mennessä olisi laskettava kasvihuonepäästöjä 20%, lisättävä energiatehokkuutta 20% nykyisestä ja energian olisi 20-prosenttisesti tultava uusiutuvista lähteistä.

Suomen sähköntuotantoakin Möttönen sivusi, ja toi esille ns. energiasäästämisen "pyhän kolminaisuuden" eli talouden, tekniikan ja ympäristön vaikutukset toisiinsa. Kävimme myös läpi suomalaisia energiantuottotapoja ja saimme tietää Suomen sähköntuotannon olevan hajautettua. Hän selitti myös, kuinka 1/3 energiantuotannosta on käsi kädessä lämmöntuotannon kanssa, jolloin vain noin 10% energiasta menee "hukkaan".

Kuinka vaikuttaa lämmityskustannuksiin?

Pääpainotus Möttösen esityksessä oli kuitenkin tavoitteiden konkretisoimisella ja sillä, mitä voimme tehdä. Hän kertoi lämmityksen olevan merkittävin kuluttaja, ja jo huoneenlämmön laskeminen yhdellä asteella vähentäisi lämmityskustannuksia peräti viidellä prosenttiyksiköllä.

Myös energiansäästölampun ylivertaisuus hehkulampun suhteen käsiteltiin, ja kuulimme, että jo kymmenen hehkulampun korvaaminen energiansäästölampulla säästäisi kymmenessä vuodessa lähes kahdeksansataa euroa. Lisäksi energiaa säästävä versio käyttää jopa 80% vähemmän energiaa kuin alkukantainen malli hehkulamppu. Möttönen korosti myös turhien valojen sammuttamisen merkitystä, ja mainitsi vielä, kuinka vaikkapa tietokoneen valmiustila vie hurjat 10% energiankulutuksesta.

Yleisön veikkauksia

Lopuksi kävimme läpi konkreettisempia esimerkkejä pienten tekojen vaikutuksista. Saimme veikata, paljonko verovaroja säästyisi vuodessa, jos julkishallinnon tietokoneet olisivat päällä vain käytettäessä. Jokainen yleisön veikkaus oli reippaasti alakanttiin - oikea vastaus oli nimittäin hulppeat kymmenen miljoonaa euroa.

Toinen esimerkki koski Turun kaupungin elohopeavalaisimien vaihtamista ledeiksi. Möttönen kysyi jälleen opiskelijoilta, paljonko vuodessa säästettäisiin - tulos oli 125 000 euroa pelkästään vuodessa, kymmenessä vuodessa säästöt paisuisivat moninkertaisiin lukemiin.

Tämän jälkeen Möttönen kertoi vielä hieman opiskelusta Vaasan yliopistossa ja lisää omasta koulutustaustastaan. Lopuksi oli yleisön kysymysten vuoro, joita esitettiin näinkin kattavan esityksen päätteeksi vielä muutamia.

Teksti: Ilona Myllyniemi
Kuvat: Maija Nurmilahti

Kyrönmaan lukion verkkosivut

Viimeksi muokattu 27.5.2015

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi