6.4.2018

Bakteeritutkija vieraili Keravan lukiossa

Akatemiatutkija Riikka Ihalin tutkii bakteereja ja niiden informaatiosodankäyntiä ihmisten kanssa Turun yliopistossa. Ihalinin tie tutkijaksi alkoi Naantalin lukiossa suuresta kiinnostuksesta luonnontieteisiin. Ihalin kirjoitti pitkän matematiikan ja biologian ohella kemian ja fysiikan. Hän jatkoi opiskelua Turun yliopistossa ja valmistui biokemian maisteriksi vuonna 1997. Laman vuoksi Ihalinilla ei ollut työkokemusta, ja hän päätyi töihin hammaslääketieteen pariin, mihin hän jäikin. Tutkijat matkustavat useimmiten ulkomaille hakemaan oppia ja näin teki Ihalinkin. Hän työskenteli väitöksen jälkeen Uumajan yliopistossa, jonka jälkeen jäi äitiyslomalle.

Etenkin suubakteerit ja -sairaudet kiinnostavat

Ihalin on tutkinut runsaasti bakteereja, mutta etenkin suubakteereja ja -sairauksia. Esimerkiksi pintaproteiinien monivaiheinen tunnistus on Ihalinille tuttua. Ihalinin työssä laitteiden, kuten massaspektrometrien käyttö on arkipäiväistä. Ihalin on tutkinut myös erityisesti kehon biofilmejä, eli bakteeriyhdyskuntia, niiden toimintaa ja vaikutuksia. Ihalin kertoo biofilmien antavan suojaa bakteereille.

Riikka Ihalin Keravan Tietobreikissä

Tutkijat tekevät yhteistyötä

Ihalinin ryhmän bakteeritutkijat tekevät paljon yhteistyötä muiden Suomen yliopistojen tutkijoiden kanssa. Myös ruotsalaisten tutkijoiden kanssa on tehty yhteistyötä. Tutkijoiden tekemät artikkelit mahdollistavat tiedonvaihdon muiden yliopistojen ja tutkijoiden kanssa. Tämä pätee myös toisinpäin, sillä Turun yliopiston tutkijat hyötyvät myös muiden tekemistä artikkeleista.

Tulevaisuuden ala

Bakteeritutkimus on tulevaisuuden ala, jonka avulla pyritään ymmärtämään bakteereja, niiden toimintaa ja käytöstä. Tätä voidaan hyödyntää lääketieteessä ja lisäksi se sallii uusien lääkkeiden kehittämisen. Bakteeritutkimus on varsinkin ulkomailla työllistävä ala, mutta valitettavasti Suomessa mahdollisuudet ovat niukemmat. Turun yliopistoonkin hakee opiskelijoita ympäri Suomea, mutta sisään otetuista opiskelijoista vain harvat päätyvät työskentelemään bakteerien parissa.

Keravan lukiossa järjestetyssä Suomen Akatemian Tietobreikissä keskustelua herättivät erityisesti suusairaudet, etenkin karies ja sille altistavat tekijät. Myös antibioottien toiminta ja niiden tulevaisuus herätti kiinnostusta osallistujissa. Jopa bakteerien taistelu toisiaan vastaan tuli puheeksi. Ihalin vastasi kysymyksiin hyvin ammattitaitoisesti.

Teksti ja kuvat: Pihla Peltomäki

Viimeksi muokattu 6.4.2018

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi