26.10.2015

Avaruusromua taivaalla

Lumon lukion Lumosali täyttyy opiskelijoista, kun professori Markku Poutanen Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta saapuu paikalle. Poutasen pitämä luento avaruusromusta asteroiditörmäyksiin kertoo maapallon synnystä muihin Linnunratamme erilaisiin tapahtumiin ja ongelmiin saakka.

Luennon Poutanen avaa kertomalla maapallon, sen kuun ja tähtien synnystä upeiden animaatioiden ja kuvien avulla. Poutanen selittää avaruuden monet eri ilmiöt hyvin ymmärrettävästi ja selkeästi. Hän kertoo esimerkiksi asteroideista ja komeetoista, mutta myös ihmisten lähettämästä avaruusromusta.

Maailmalla, sekä myös Suomessa, on paljon jälkiä maahan syöksyneistä kappaleista. Suomessa yksi tällainen esimerkki on meteoriitin aiheuttama Lappajärvi. Poutanen mainitsee myös Tunguskan räjähdyksen, jonka aiheutti todennäköisesti meteoriitti tai komeetta. Hän kertoo myös kiinnostavan faktan tästä räjähdyksestä, ja näyttää kuvia muistakin meteoriittien aiheuttamista löydöistä luonnossa. ”Jos tämä vuonna 1908 tapahtunut räjähdys olisi tapahtunut vain kaksi tuntia myöhemmin olisi Uusimaa mennyttä”, toteaa Poutanen. Onneksemme räjähdys osui Siperiaan.

Poutanen avaa oppilaille meteoriittien, asteroidien, komeettojen ja avaruusromun vaaroja. Hän kertoo, että asteroidin radan muuttaminen on hankalaa, ja sen suuntaa on äärimmäisen vaikea ennustaa. Kuitenkin on suurempi todennäköisyys, että asteroidi putoaa mereen kuin maalle.

Ihmisen lähettämä romu avaruuteen, eli avaruusromu on myös vaarana ihmisille. Avaruusromua putoaa maapallolle 150 000 kg vuosittain. Avaruudessa romu on vaaraksi toimiville satelliiteille. Avaruusromu ja satelliitit voivat törmätä toisiinsa ja ehjä rikkoontuu. Poutasen mukaan avaruusromu pyritään pudottamaan meriin. Maalla ne aiheuttaisivat sotkua ja tuhoaisivat ihmisasutusta.

Avaruusromu on kasvava ongelma. ”Romun keskinäiset törmäykset ovat uhka toimiville satelliiteille ja miehitetyille lennoille”, toteaa Poutanen. Hän lisää myös, ettei tarvitse menettää yöuniaan pohtimalla näitä vaaroja.

Lopussa Poutanen kiittää opiskelijoita luennon kuuntelemisesta ja kehottaa kysymään kysymyksiä. Poutanen saa raikuvat aplodit, ja opiskelijoiden valuessa takaisin tunneille, jotkut uskaltautuvat kysymään Poutaselta mieltä askarruttamaan jääneitä kysymyksiä.

 

Teksti: Inka Autio

Kuvat: Lumon lukio ja Riku Nieminen

Viimeksi muokattu 8.3.2016

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
Facebook logoTwitter logoYoutube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi