Puistofilosofian juhlavuosi keräsi yli tuhat filosofian ystävää Ikaalisiin

Ikaalisten Puistofilosofia järjestettiin 23.-27.7.2019 jo kymmenettä kertaa. Tänä vuonna ihmiset saivat nauttia minifestivaalista heinäkuun lämpimimpänä viikkona. Tapahtuman järjestäjä Antti Sorri on tyytyväinen, että korkeista lämpötiloista huolimatta ihmiset saapuivat runsaslukuisina Ikaalisten Keskuspuiston puiden katveeseen. Tämän rennon tapahtuman keskiössä ovat ihmiset ja jokaisella on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Puistofilosofia-viikko tarjoaa runsaasti pohdittavaa filosofisten teemojen äärellä.

Kävimme tutustumassa tapahtumaan Suomen Akatemian päivänä keskiviikkona 24.7. Jo puistoon saavuttaessa tapahtuman avoin tunnelma kävi ilmi. Puiden varjossa oli meneillään vapaan keskustelun tuokio filosofian maisteri Merja Tikan johtamana. Kävijöitä saapui puistoon pitkin päivää ja heidän oli helppo liittyä keskusteluun mukaan. Keskustelussa pohdittiin muun muassa maapallon tulevaisuutta, ihmisten suhdetta maahan, kuolemaan ja elämään sekä monia muita aiheita. Keskustelu oli runsasta ja eteni luontevasti aiheesta toiseen. Kaikille annettiin puheenvuoro ja jokaisen mielipiteitä kunnioitettiin. Vapaan keskustelun aikana kävijöiden oli mahdollista varata Todellisuuden Tutkimuskeskuksen (TTK) Utopiakonsultaatio, joka avasi mahdollisuuden pysähtyä ja hypätä sivuun säännöistä tai totutuista ajatuskuvioista. Utopiakonsultteina toimivat Talvikki Eerola ja Maria Santavuori.

Modernin lyhyt oppimäärä

Vapaan keskustelun jälkeen oli vuorossa päivän ensimmäinen alustus, jonka piti Jyväskylän yliopiston filosofian dosentti, akatemiatutkija Jussi Backman. Backman tutkii Suomen Akatemian rahoituksella luovuuden käsitteen kehitystä länsimaisen filosofisen moderniteetin historiassa ja sen nousua modernin länsimaisen ihmisihanteen kulmakiveksi. Moderni ja luovuus olivatkin kantavia teemoja päivän alustuksessa ”Mitä on moderni ja onko se jo päättynyt?” Noin 50 henkilön joukko kaikenikäisiä kuulijoita kerääntyi kuuntelemaan alustusta puistoon penkeille ja vilteille eväidensä kanssa.

Backman aloitti napakasti sanomalla, että moderni ei ole päättynyt. Backman käsitteli alustuksessaan länsimaisen modernin ja modernismin tunnuspiirteitä, sekä sitä, mikä erottaa sen antiikista ja keskiajasta. Keskeisimpänä lähtökohtana pidetään ajatusta ihmisestä aktiivisena, autonomisena subjektina, joka tuottaa ja rakentaa uutta todellisuutta. Eräs kuuntelija sanoi Backmanin taidokkaasti esitelleen modernin ”lyhyen oppimäärän”. Backman käsitteli moderniteetin alkua 1500-luvulla ja sen huipentumaa 1700-luvun valistukseen sekä 1900-luvun kriisin, jossa moderniteetin lähtökohdat kyseenalaistuivat ja alettiin puhua postmodernista. Backman kokee, että mikäli modernin ytimenä pidetään nimenomaan pyrkimystä maailman ja elämän luovaan uudistamiseen, ei modernin voida sanoa päättyneen. Luovuuden käsite on yksi modernin keskeisimmistä kehityspiirteistä ja se voidaan nähdä yhtenä modernina ihanteena.

Backmanin mielenkiintoinen alustus selvästi herätti yleisössä ajatuksia, sillä hän sai vastailla useisiin monipuolisiin ja haastaviin kysymyksiin modernista sekä yleisesti filosofiasta. Tämä tiivistää Puistofilosofian ydinidean: kaikilla on mahdollisuus osallistua filosofiseen dialogiin.

Alustuksen jälkeen kuulijoita kannustettiin jatkamaan iltaa Juhlatalo Rahkolan pihalla, jossa äänitaiteilijat Juhani Liimatainen ja Juha Valkeapää pitivät lintukonsertin. Samalla kävijät pääsivät vierailemaan Rahkolan historiallisessa väentalossa, jossa järjestettiin Feinik & Feinik -taidenäyttely. Näyttelystä oli mahdollista ostaa Puistofilosofian 10-vuotis juhlavuoden kunniaksi tehty grafiikkateos, jonka kautta halukkaat pystyivät tukemaan Puistofilosofian järjestämistä. Puistofilosofian ohjelma päättyi päivittäin Bar No Nameen, jossa keskustelua jatkettiinvieläkin rennommissa merkeissä. Keskiviikkona ohjelmassa oli tarinankerrontaa, johon jokainen sai halutessaan osallistua.

Tapahtuman järjestäjä Antti Sorri ja Jyväskylän yliopiston filosofian dosentti, akatemiatutkija Jussi Backman.

”Viikko oli kaikin puolin menestys”

Aurinkoinen Puistofilosofian järjestäjä Antti Sorri liikkui keskusteluiden ja alustusten aikana eri puolilla puistoa huolehtimassa tapahtuman sujuvuudesta. Vapaaehtoisvoimin pyörivässä ilmaistapahtumassa tekemistä riittää. Sorri vaikutti liikuttuneelta kaikesta kannustuksesta ja avusta, jota he ovat saaneet vuosien varrella. Hän huomioi erityisesti alkuvuodesta perustetun Puistofilosofia ry:n, jota ei olisi syntynyt ilman apua. Puistofilosofia oli tänäkin vuonna menestys ja keräsi yli 1000 filosofisista keskusteluista kiinnostunutta kävijää.

Sorri oli tyytyväinen onnistuneen tapahtuman jälkeen: ”Viimeksi tänään kauppareissun yhteydessä minut pysäytettiin ja tapahtumasta kovasti kiiteltiin. Tällainen saa tapahtumajärjestäjän sydämen sykkimään. Keskusteltavaa alustuksen jälkeen riitti myöhäiseen yöhön. Hienot muistot jäi.”

Sympaattinen Puistofilosofia

Puistofilosofia tarjoaa keskustelufoorumin filosofian rakastajille, mutta on samalla matalan kynnyksen tapahtuma kenelle tahansa, joka haluaa osallistua filosofiseen keskusteluun. Tapahtumassa kaikilla on mahdollisuus tuoda oma mielipiteensä esiin vapaassa keskustelussa, kenenkään mielipiteitä ei vähätellä vaan niistä keskustellaan. Vuosien saatossa tapahtuma on kasvanut ja tänä vuonna viisipäiväisessä minifestivaalissa oli jo 24 tapahtumaa. Rento ja sympaattinen tapahtuma sopii täydellisesti kesään!

”Tästä on todella mahtavaa lähteä suunnittelemaan tulevaa ja ensi kesää. Muutama idea tulevaksi vuodeksi on jo ilmassa”, visioi Sorri.

 

Teksti ja kuvat: Stina Virkamäki, Suomen Akatemia


Viimeksi muokattu 6.8.2019

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi