10.8.2015

Puistofilosofia-viikko kasvattaa suosiotaan

Tummat pilvet Ikaalisten Keskuspuistossa väistyvät auringon tieltä, kun jo kuudennen kerran järjestettävä Puistofilosofia-tapahtuman viidennen päivän alustus on alkamassa. Noin 40 hengen joukko kerääntyy katoksen alle suuren piknik-viltin ympärille keskustelemaan professori Jussi Kotkavirran johdolla häpeän tunteesta.

Puistofilosofia on Ikaalisissa vuosittain järjestettävä tapahtuma, jossa ihmiset kokoontuvat – sokraattiseen tapaan – keskustelemaan heitä kiinnostavista aiheista. Puistofilosofia-viikko järjestettiin tänä vuonna 21.7. – 25.7. ja tapahtuma koostui yleensä päivisin keskusteluilla keskuspuistossa ja jatkui iltaisin eri aiheilla Bar No Name -kyläravintolassa.

Tapahtuman järjestäjä Antti Sorri on positiivisesti yllättynyt tapahtuman kasvaneesta suosiosta. Kehitystä on huomattavissa vuosien varrella niin osallistujamäärissä kuin keskusteluaktiivisuudessa. ”Ihmisten kynnys osallistua keskustelemaan on selvästi matalampi kuin esimerkiksi kolme vuotta sitten. Paikalle saatetaan tupsahtaa yllättäen ja liittyä mukaan keskusteluun”, Sorri kertoo.

Tapahtuma sai alkunsa päähänpistosta

Tapahtumaa ja sen yhteisöllisyyttä sivusta seuratessaan ei uskoisi, miten pienestä kaikki sai alkunsa. Kuusi vuotta sitten aate- ja oppihistoriaa tuolloin opiskellut Sorri tuumasi, että olisi hauskaa herättää keskustelua jossain mukavassa julkisessa ympäristössä, kuten puistossa. Tapa on tuttu Keski- ja Länsi-Euroopasta, jossa ihmiset kerääntyvät puistoihin keskustelemaan heitä kiinnostavista aiheista. Sorri päätti kokeilla toimisiko sama Suomessa ja kävi laittamassa tienvarteen kylttejä, joissa luki ”Tulkaa keskustelemaan Keskuspuistoon”. Siellä hän istui ja odotti. Ja ihmisiä tuli keskustelemaan.

Ikaalisten kulttuuritoimen tukemana tästä pienestä puistokeskustelusta tulikin vuosittainen tapahtuma. Puistofilosofia-tapahtumassa aiheet vaihtelevat laidasta laitaan. Tänä vuonna alustuksia on ollut muun muassa länsimaisen kulttuurin juurista Lähi-idässä sekä poltergeist-ilmiöistä. Tapahtuman osallistujat ovat kaikenikäisiä, paikallisia sekä ulkopaikkakuntalaisia. Sorrin mukaan tapahtuma on suunnattu kaikille. ”Jos olet ihminen ja ihmisenä oleminen kiinnostaa sinua, tämä on oikea tapahtuma sinulle!” Tosin yksi tapahtuman vakiokasvo on myös Venny-koira, jonka kaulaa koristaa Puistofilosofia-huivi.

Sorri on tyytyväinen yhteistyöhön Suomen Akatemian kanssa. ”Olemme saaneet tapahtumaan Akatemian kautta huippututkimuksen osaajia ja ”Akatemian päivä” on jo tuttu käsite tapahtumassa”, hän kertoo.

Häpeä kiinnostaa universaalina ilmiönä

Perjantaina 24.7. alustajana toimii filosofian opettaja ja professori Jussi Kotkavirta Jyväskylän yliopistosta. Hän toimii myös psykoanalyytikkona, joka onkin yksi syy, miksi hän on kiinnostunut päivän aiheesta eli häpeän tunnustuksen patologiasta. Kotkavirta tutkii aihetta Suomen Akatemian tutkimusprojektissa filosofisten ja psykoanalyyttisten teorioiden pohjalta. Häntä kiinnostavat erityisesti tunne, tahto ja luonne, jotka kaikki ilmenevät häpeän tutkimuksessa.

”Ihmisillä on usein vaikeuksia tunnustussuhteissaan ja häpeä on tuntemuksena universaali, joten aihe kiinnostaa monia. Terapiaistunnoissa vaikeudet parisuhteissa nousevat usein esiin ja monesti niihin liittyy myös häpeän tunteita”, Kotkavirta kertoo.

Aihe koskettaa jokaista, joten keskustelijoiden on helppo samastua siihen. Kotkavirta kertoo aiheesta aluksi filosofian sekä psykoanalyysin näkökulmista. ”Yleisesti häpeä kuuluu minuuden kokemiseen ja se säätelee ihmisten välisiä suhteita. Olemme riippuvaisia siitä, miten muut suhtautuvat meihin. Minuuttamme määrittävät pitkälti kokemuksemme itsestämme sekä tunnustukset, jotka saamme toisilta.”

Ihmiset kokevat häpeää eri asioista muun muassa kulttuuristaan riippuen. Kotkavirta kertoo, että Aristoteleen aikaan kulttuuri ei ole ollut yhtä syyllistävä kuin se on nykyään. ”Kristinuskon myötä ihminen on omaksunut opin perusteellisesta syyllisyydestä. Syyllisyys ja häpeä ilmenevät jo Raamatun luomiskertomuksessa.”

Myös yleisö osallistuu keskusteluun ja esitetyt kysymykset liittyvät usein heidän omiin kokemuksiinsa häpeästä. Erityisesti yleisöä kiinnostaa se, milloin häpeän kokeminen on oikeutettua ja milloin epäoikeutettua.  Myös tunnustuksen tärkeys nousee esiin keskusteluissa, esimerkiksi toistemme kehumisen pitäisi olla siitä saatavan arvostuksen vuoksi päivittäistä. ”Jäykkien suomalaisten pitäisi oppia kehumaan toisiaan ja ottamaan kehuja myös vastaan”, yleisö toteaa.

Tapahtuma osaksi kesälomareissua?

Vuoden 2015 Puistofilosofia-viikko on sujunut hyvissä tunnelmissa sadekuuroista huolimatta. Puistofilosofia-viikko toteutetaan pienellä, noin 5-6 henkilön porukalla talkoohengessä. Jos tapahtuman osallistujamäärät kasvavat edellisten vuosien tapaan, se voi olla pienelle järjestäjäporukalle myös haaste. ”Nyt keskustelut saadaan toteutettua yhdessä ryhmässä, mutta järjestelyjä pitää miettiä uudelleen, jos keskustelijoiden määrä kasvaa edelleen”, Sorri toteaa.

Tapahtumaan osallistui tänä vuonna yli 240 kävijää, joka on yli 100 enemmän kuin vuosi sitten. Mutta onko alustajia vaikea saada tapahtumaan heinäkuussa, parhaimpana lomakautena? ”Itse asiassa ei, koska moni liittää tapahtuman osaksi kesälomareissua”, Sorri paljastaa. Alustajille tarjotaan yö Ikaalisten kylpylässä, joka sopii hyvin kesäloman viettoon. Myös professori Kotkavirta yhdisti tapahtumaan tulonsa kesälomaretkeen ja jatkoi matkaansa Ikaalisista mökille.

Sorri itse aloittaa perinteisesti kesälomailunsa Puistofilosofia-viikosta. ”Tapahtuma on mielestäni parasta, mitä Suomen kesässä voi tehdä! Olla jouten ja keskustella ihmisten kanssa piknik-eväistä nauttien.” Kävijämäärästä päätellen moni muu on samaa mieltä.

Teksti ja kuvat: Anna-Riikka Oravakangas

Viimeksi muokattu 11.8.2015

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
Facebook logoTwitter logoYoutube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi