Siirry pääsisältöön
Facebook Twitter LinkedIn Email
30.3.2017

Yleisölle avoin yhdistetyn todellisuuden tutkimuksen seminaari Helsingissä 5.4.2017

Seminaarissa   esitellään useita MIRACLE-tutkimushankkeen yhteydessä toteutettuja   pilottisovelluksia, joista osa on myös tilaisuuteen osallistujien itse   kokeiltavissa.

Seminaari   järjestetään Helsingin yliopiston Aurora-rakennuksessa (Siltavuorenpenger 10)   keskiviikkona 5.4.2017 klo 13.00–15.30. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta   osallistuminen vaatii ilmoittautumisen 2.4. mennessä osoitteessa www.utu.fi/miracle-seminaari.

Kaksivuotisessa   MIRACLE-tutkimushankkeessa (Mixed Reality Applications for Culture and   Learning Experiences) on tutkittu lisätyn todellisuuden (AR) ja   virtuaalitodellisuuden (VR) soveltamista kulttuurimatkailuun ja oppimiseen.   Lisätyn todellisuuden avulla voi vaikkapa päästä itse mukaan vanhoihin   valokuviin, tavata Mikael Agricolan Turun tuomiokirkossa, kokeilla tiehöylän   ajamista tai oppia, miten siivet kannattavat lentokonetta.

MIRACLE-hankkeessa   on tutkittu erityisesti sovellusten kustannustehokasta tuotantoa, jossa eri   alojen osaajat toimivat yhteistyössä. Tavoitteena on mahdollistaa myös   pienemmille toimijoille uusien elämysten tarjoaminen, kun kilpailu ihmisten   ajasta ja huomiosta kovenee.

– Hankkeen   yhteydessä on muun muassa toteutettu Turun tuomiokirkossa toimiva sovellus,   joka vie vierailijan 1500-luvulle, tutustuttaa hänet Mikael Agricolaan ja   hänen aikalaisiinsa, sekä näyttää miten luterilainen reformaatio vaikutti   ihmisten elämään Turussa. Sovelluksen tekemiseen on osallistunut monien eri   alojen taitajia, ja se tarjoaa nyt elämyksiä tuomiokirkossa käyville   turisteille ja koululaisille, kertoo MIRACLE-hankkeen vastuullinen johtaja,   erikoistutkija Teijo   Lehtonen Turun yliopiston Tulevaisuuden Teknologioiden   laitoksesta.

– Uuden   teknologian avulla näkymättömän voi tehdä havaittavaksi. Tällöin vaikea,   abstrakti aihe muuttuu konkreettiseksi. Se edistää ymmärtämistä ja oppimista,   toteaa tiedekeskuspedagogiikan tutkimusjohtaja, professori Hannu Salmi Helsingin   yliopistosta.

– Digitalisuuden   ja todellisen yhdistelmä soveltuu uusimman tutkimuksen mukaan erityisesti   koulussa muutoin heikommin menestyville oppilaille. He kurovat umpeen   osaamiskuilua muihin nähden ainakin luonnontieteiden opetuksessa. Toisaalta   myös koulussa hyvin menestyvät oppilaat saavat lisähaastetta ja laatua   oppimiseensa, Salmi jatkaa.

MIRACLE-hankkeessa   on tehty tutkimusta Turun yliopiston, Helsingin yliopiston, Tampereen   yliopiston ja VTT:n tutkijavoimin. Päärahoittajana on ollut Tekes, ja lisäksi   hankkeeseen on osallistunut 19 yritystä ja julkista yksikköä.

Hankkeen   seminaarissa esitellään useita pilottisovelluksia, joissa lisättyä   todellisuutta ja virtuaalitodellisuutta on sovellettu erilaisiin kohteisiin.   Tilaisuudessa esitellään myös tutkimustuloksista ja kokemuksista koottu   käsikirja. Sen tarkoituksena on opastaa museoita ja muita   kulttuuritoimijoita, jotka haluavat virtuaalisia elämyksiä rikastuttamaan   ohjelmaansa. Käsikirja toimii myös tukena sovellusten tuotantohankkeissa.

Lisätietoja:

MIRACLE-hankkeen   sivut: ar.utu.fi/research/miracle 
Erikoistutkija, TkT Teijo Lehtonen
Turun yliopisto
teijo.lehtonen@utu.fi
044 440 0005

Johtava   tutkija, Prof. Charles Woodward
VTT
charles.woodward@vtt.fi
040 500 1514

Professori   Markku Turunen
Tampereen yliopisto
markku.turunen@sis.uta.fi
040 533 9689

Professori   Hannu Salmi
Helsingin yliopisto
hannu.salmi@helsinki.fi
 045 615 5088


 
  ***
 
  Kaikki Turun yliopiston tiedotteet: www.utu.fi/tiedotteet

Kuva: Futuristic History -hanke

                            

                                            
Viimeksi muokattu 17.5.2019

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS