19.12.2018

Tieteen päivät tarjoaa tammikuussa lähes 200 tiedeluentoa

Suomen suurin tiedetapahtuma Tieteen päivät järjestetään 9.–13.1.2019 Helsingin yliopiston päärakennuksella. Monipuolinen ohjelma pitää sisällään tiedeluentoja, paneelikeskusteluja, väittelyitä, palkinnonjakotilaisuuksia sekä planetaarioesityksiä. Tieteen päivien sisartapahtumat Tiedettä kaupungissa (9.–10.1.) ja Tieteiden yö (10.1.) täydentävät runsasta ohjelmatarjontaa. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Joka toinen vuosi järjestettävä Tieteen päivät on suurelle yleisölle suunnattu, kaikki tieteenalat kattava tapahtuma, jossa tutkijat kertovat tieteestä ja tutkimuksesta. Ajankohtaisissa keskusteluissa ääneen pääsevät myös muun muassa toimittajat, kirjailijat, taiteilijat ja poliitikot. Tulevana vuonna tapahtuman ohjelma rakentuu Rohkeus – Mod-teeman ympärille.

Rohkeutta käsitellään Tieteen päivillä niin avaruus- kuin köyhyystutkimuksenkin näkökulmista. Rohkeita puheenvuoroja kuullaan muun muassa Karjalasta sekä ilmiöoppimisesta. Professori Hannu Koskisen luotsaamassa Avaruustutkimus ei sovi heikkohermoisille -sessiossa puhutaan suomalaisen avaruustutkimusyhteisön vastoinkäymisistä, menestystarinoista sekä tulevaisuudentoiveista. Sessiossa selviää, minkälaista rohkeutta ja hermojen hallintaa avaruudessa tehtävä tutkimus kysyy. Karjala toisin nähtynä nostaa suomalaisessa Karjalan tutkimuksessa vähemmälle huomiolle jääneet näkökulmat esiin. ”Karjala osana Suomea” -kerronnan sijaan sessiossa käsitellään muun muassa Karjalan työväenliikettä.

Tieteen päivien avajaispuhuja, Budapestin Central European Universityn vararehtori Éva Fodor, tuo avajaisesitelmässään esiin, minkälaista rohkeutta tieteen tekeminen Unkarin nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä vaatii.

Ajankohtaisiin ilmastoaiheisiin keskitytään useammassa eri sessiossa, paneelissa ja väittelyssä. Tieteen päivillä väitellään metsähakkuiden vaikutuksesta hiilinieluihin ja keskustellaan metsien käytöstä myös historiallisesta perspektiivistä. Muutoksen kohtaaminen: ilmasto ja ympäristö -sessiossa pohditaan ihmiskunnan halukkuutta ja kykyä vastata muutoksiin, jotka ovat edessä halusimme sitä tai emme. Ajankohtaisuutta käsitellään myös taiteen kentällä. Mikä on rohkeaa taiteessa? Henkilökohtaisuus, ajankohtaisuus ja osallisuus -sessiossa esiintyvät muun muassa kirjailija ja kirjallisuudentutkija Laura Lindstedt sekä Vuoden nuori taiteilija J. A. Juvani. Tieteen päivillä jaetaan myös palkintoja, esimerkiksi Vuoden tiedekirja ja Vuoden professori

Tieteen päivien yhteydessä järjestettävä Tiedettä kaupungissa järjestetään tällä kertaa Basson pop up -tilassa (Unioninkatu 25). Kaksipäiväinen tapahtuma käsittelee monimuotoista kaupunkia, naapureiden välistä vuorovaikutusta sekä tekoälyä, unohtamatta kaupungistumisen uusia trendejä. Tapahtumassa on mahdollisuus vierailla robottibussissa tai kokeilla Heurekan virtuaaliparturia. 

Jokavuotiseksi tapahtumaksi kasvanut Tieteiden yö tarjoaa yhden illan ja yön aikana mielenkiintoisia keskusteluja niin peloista kuin vapaan tahdon filosofiasta. Tieteiden yönä Kansalliskirjasto muuntautuu elokuvateatteriksi ja Lavaklubilla keskustellaan ilmastonmuutoksesta. Yhdeksääntoista tapahtumapaikkaan levittäytyvä Tieteiden yö järjestetään Kruununhaassa ja sen lähiympäristössä. 

Lisätietoja:

Mandi Vermilä
tuottaja
Tieteen päivät
(09) 228 69 221 / mandi.vermila@tsv.fi

Ilari Hetemäki
pääsihteeri
Tieteen päivät
(09) 228 69 227 / ilari.hetemaki@tsv.fi

www.tieteenpaivat.fi
www.tiedettakaupungissa.fi
www.tieteidenyo.fi

  

Tieteen päivien järjestäjätahot ovat Tieteellisten seurain valtuuskunta, Suomen Kulttuurirahasto, Suomalainen Tiedeakatemia, Finska Vetenskaps-Societeten – Suomen Tiedeseura, Teknillisten Tieteiden Akatemia ja Svenska Tekniska Vetenskapsakademien i Finland. Päiviä tukevat lisäksi Tieteen tiedotus ry, Koneen Säätiö ja Helsingin yliopisto.

Viimeksi muokattu 20.12.2018

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi