27.6.2018

StarT innostaa tulevaisuuden tekijöitä luovuuteen, uteliaisuuteen ja yhteisöllisyyteen

Kesäkuun alussa järjestetyssä kansainvälisessä StarT-gaalatilaisuudessa palkittiin lapsia, nuoria ja oppimisyhteisöjä tiede- ja teknologiaprojektien ansiokkaasta toteutuksesta International LUMA StarT 2018 -palkinnolla.

”Avain menestykseen on uteliaisuus, luovuus ja yhteistyö. Näitä taitoja tarvitaan aikamme pirullisten ongelmien ratkaisemiseen. StarT osallistujat ovat projekteissaan osoittaneet kaikkia näitä taitoja, joista on heille hyötyä kaikilla elämän osa-alueilla tulevaisuudessa”, kommentoi gaalassa palkintoja jakanut Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

International LUMA StarT -palkinnot jaettiin tänä vuonna toista kertaa. Palkinnot myönnetään kolmelle parhaalle luonnontieteisiin, matematiikkaan tai teknologiaan liittyvälle projektityölle, joita lapset ja nuoret ympäri maailmaa ovat toteuttaneet. Voitot menevät tiimeille Portugalista, Turkista sekä Suomesta. Lisäksi International LUMA StarT Education -palkinto jaettiin kolmelle oppimisyhteisölle parhaasta opetuskäytänteestä monialaisen ja ilmiöpohjaisen projektioppimisen toteuttamiseen liittyen. Palkittavat oppimisyhteisöt tulevat Jordaniasta, Turkista ja Suomesta.

Voittaneissa projekteissa nuoret ovat suunnitelleet kaivosonnettomuuksia ennaltaehkäisevää mittalaitteistoa turvakypärään sekä perustaneet oman ympäristötietoutta edistävän kerhon. Päiväkoti-ikäisten lasten kanssa taas on opittu monipuolisesti draamaa ja roolileikkejä hyödyntämällä kivikauden elämästä. Palkittavissa opetuskäytänteissä esitellään malleja arjen ja yläkoulun matematiikan yhdistämiseen, päiväkoti-ikäisten lasten oppimiseen toimimalla tutkijoina sekä lähes sadan koulun yhteistyöhön tiede- ja teknologiaoppimisen saralla. Tuomaristo kiinnitti arviointiperusteissaan huomioita erityisesti luovuuteen, omaperäisyyteen, monitieteisyyteen sekä yhteisöllisyyteen.

International LUMA StarT 2018 palkinnon voittaneen Päiväkoti Piilometsän projektin esittelyvideo.

 

StarT - Yhdessä oppimista ja tekemisen iloa

Monialaista ja ilmiöpohjaista projektioppimista tukeva StarT-toiminta on yliopistojen tiede- ja teknologiakasvatusta edistävän LUMA-keskus Suomen järjestämä toimintamalli, johon on lukukaudelle 2017–2018 ilmoittautunut 500 lasten ja nuorten tiimeissä tekemää projektityötä sekä yli 100 hyvää opetuskäytännettä. Vuodesta 2016 lähtien osallistujia on ollut yli 40 maasta.

StarT on myös kehittämis- ja tutkimushanke, jossa tutkitaan yhteisöllistä eheyttävää opetusta ja projektiopiskelua. Osana toimintaa on esimerkiksi kehitetty opettajien tueksi satoja materiaaleja sisältävä materiaalipankki sekä verkkokoulutuskurssi.

Toiminnan tavoitteena on innostaa lapsia ja nuoria luonnontieteisiin, teknologiaan ja matematiikkaan sekä tuoda yhteisöllisyyttä ja oppimisen iloa korostava toimintakulttuuri suomalaiseen opetus- ja koulutustoimintaan. Keskeinen osa toimintaa on LUMA-keskus paikkakunnilla järjestettävät elämykselliset StarT-tiede- ja teknologiafestivaalit, joissa opettajat, lapset ja nuoret jakavat omaa osaamistaan esittelemällä hyviä opetuskäytänteitä ja omia projektiluomuksiaan.

Projektitöiden esittelykierros Uudenmaan 2018 StarT-festivaaleilla Aalto-yliopistolla.

Yhdessä hyvään tulevaisuuteen!

Yhteisen tulevaisuuden rakentamisessa StarTissa ovat tärkeässä roolissa myös lukuisat yhteistyökumppanit, jotka tukevat lapsia ja nuoria ja oppimisyhteisöjä mm. lahjoittamalla rahallisia nimikkostipendejä sekä elämyspalkintoja alueellisilla StarT-festivaaleilla. Lisäksi he tarjoavat asiantuntija-apua projektitöiden tekemiseen, järjestävät yritysvierailuja ja tapahtumien oheisohjelmaa sekä auttavat tuomaroinnissa ja viestinnässä. Laaja yhteistyö yhteiskunnan toimijoiden sekä yritysten kanssa tarjoaa lapsille ja nuorille näkymän tulevaisuuden uravaihtoehtoihin sekä LUMA-aineiden merkitykseen yhteiskunnassa.

 

Tutustu StarT toimintaan: https://start.luma.fi/

Teksti: Outi Haatainen

Viimeksi muokattu 27.6.2018

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi