Siirry pääsisältöön
Facebook Twitter LinkedIn Email
11.4.2017

Nuoret tutkijat kokeilevat rohkeasti uutta

Voiko lehmästä kouluttaa ratsua? Onko rahalla merkitystä Valioliigassa menestymiseen? Näihin ja moniin muihin mielenkiintoisiin kysymyksiin etsittiin vastausta Tutki-Kokeile-Kehitä (TuKoKe) nuorten tiede- ja tekniikkakilpailussa. Vuosittain järjestettävän kilpailun tavoitteena on kannustaa lapsia ja nuoria harrastamaan tiedettä. Kilpailu huipentui maaliskuun lopussa pidettyyn finaaliin ja palkintojenjakoon Tekniikan museossa.

Lukio- ja ammattikoulusarjassa 1. sija lohkesi kahdelle nuorelle tutkijalle, joista toinen osallistui kilpailuun tutkimusprojektilla ja toinen sovelluksella. Voittajat Barry Owiti, 18, ja Stefan Rua, 18, valmistuvat kumpikin tänä keväänä Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun IB-linjalta.

Owiti soveltaa matematiikka-aiheisessa tutkimuksessaan jonoteoriaa kriisitilanteissa tarvittaviin kenttäsairaaloihin. Owitin kehittämän mallin avulla voidaan ennustaa kenttäsairaalassa tarvittavan henkilökunnan määrää. Kenttäsairaalan toimintaa kuvattiin tutkimuksessa vuokaavioina, ja työssä havaittiin potilaiden voivan kulkea kolmea erilaista polkua.

Tuomariston mukaan työ osoitti matematiikan merkityksen vaativien ongelmien ratkaisemisessa. Palautteen perusteella työtä voisi soveltaa henkilömäärän ennakoinnin lisäksi myös menneisyyteen, jolloin aiempien kriisitilanteiden henkilökuntamäärää voitaisiin arvioida. Ennen kaikkea työssä arvostettiin sitä, että siinä esitetään ratkaisu aitoon ongelmaan ja tarjotaan ideoita jatkotutkimukseen.

”Halusin tehdä sellaisen projektin, jota voisi konkreettisesti hyödyntää. Haastattelin humanitaarisissa tehtävissä työskenteleviä ihmisiä, ja haastatteluiden avulla sain mallistani realistisen”, Owiti kertoo.

Barry Owiti

Rua puolestaan vertaili ja analysoi työssään internetissä jaettua geenisekvensointidataa keuhkoista ja imusolmukkeista. Data oli aluksi koodinpätkiä DNA:sta, ja Rua opetteli itsenäisesti analyysiohjelmien käyttöä. Tuomaristo arvosti Ruan hyvin rakennettua tutkimusta, jossa hyödynnettiin avointa tietoaineistoa.

Aineiston avulla selvisi, että keuhkoissa ilmenee paljon kehon pintaan liittyviä geenejä, kun taas imusolmukkeissa esiintyy enemmän immuunijärjestelmään liittyviä geenejä. Tulokset olivat odotusten mukaisia, sillä keuhkoilla ja imusolmukkeilla on kehossa hyvin erilaiset tehtävät.

”Netissä on paljon ohjeita eri ohjelmien käyttämiseen, joten tutkimuksen teko ei tuntunut kovin vaikealta. On kiinnostavaa löytää uutta tietoa, se tekee tieteestä jännittävää”, sanoo Rua, jonka tutkimusta tuomarit kuvailivat aidoksi nykytutkimukseksi.

Stefan Rua

Kilpailu jatkuu Tallinnassa

Owiti ja Rua pääsevät edustamaan Suomea European Union Contest for Young Scientists (EUCYS) -kilpailuihin Tallinnaan syksyllä 2017. Tallinnassa kilpaillaan muiden samanikäisten eurooppalaisten nuorten kanssa, jotka ovat voittaneet ensimmäisen sijan kotimaansa tiedekilpailussa. Tutkijan työssä verkostoituminen on tärkeää, joten Tallinnassa kilpailun osallistujien on mahdollista tavata muita tieteestä kiinnostuneita eurooppalaisia nuoria.

Ennen syksyä on kuitenkin tiedossa pääsykoeurakka, ja tulevaisuudensuunnitelmista kysyttäessä poikia hymyilyttää. Asiasta on ilmeisesti kyselty heiltä ennenkin.

”Voisin mahdollisesti lähteä opiskelemaan tietojenkäsittelytiedettä. Haluaisin kehittää menetelmästäni tulevaisuudessa ohjelmiston, ja ehkä voisin saada sellaisen aikaiseksi jo ennen Tallinnaan lähtöä. En kuitenkaan osaa vielä ohjelmoida”, Owiti virnistää.

Rualla on vastaavia opiskelusuunnitelmia, joten pojat saattavat istua samoilla kursseilla yhdessä myös jatkossa. ”Minuakin kiinnostavat Helsingin yliopistossa tietojenkäsittelytieteet sekä Aalto-yliopistossa tietotekniikka ja teknillinen fysiikka”, Rua sanoo.

Tuomareiden palaute kannustavaa

Kaikki TuKoKe-kilpailuun osallistuneet työt saivat asiantuntijapalautteen, jonka perusteella finaalityöt valittiin. Finalistit pääsivät esittelemään tutkimustaan tuomaristolle myös suullisesti.

”Tänäkin vuonna taso on ollut erittäin korkea. Erityisesti huomasimme, että nuoret osaavat puhua tutkimuksistaan entistä paremmin”, kiittelee Maija Aksela, tuomarina toiminut professori Helsingin yliopistosta.

Lukiosarjan voittajat pitivät finaalin haastattelukierrosta miellyttävänä, ja Tallinnan kisoja varten finaali oli hyvää harjoitusta.

”Olen ensimmäistä kertaa tämän skaalan kilpailussa mukana. Kokemus on ollut hyvin positiivinen, ja kaikki tuomarit ovat olleet kannustavia. Sain heiltä rakentavia ehdotuksia, kuinka tiettyjä asioita voisi esittää eri tavalla”, iloitsee Rua.

Myös Owitin mielestä oman tutkimuksen esittely tuomaristolle oli hauskaa.

”Oli kannustavaa huomata, että tutkimukseni on myös tuomariston mielestään kiinnostava. Omasta työstä kertomisen lisäksi parasta kilpailussa on ollut nähdä myös muiden tekemiä kilpailutöitä”, Owiti kertoo.

 

Teksti ja kuvat: Meiju Granroth

Viimeksi muokattu 11.4.2017

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS