2.2.2018

EYP toi nuoret Turkuun luomaan yhdessä tulevaisuuden Eurooppaa

Euroopan unionissa ratkaistavat ongelmat vaikuttavat jokaisen eurooppalaisen elämään. Tammikuussa 2018 nuoret ympäri Suomea kokoontuivat Turussa järjestettyyn Euroopan nuorten parlamentin (European Youth Parliament Finland – EYP Finland ry) kansalliseen istuntoon pohtimaan ongelmia ja ratkaisuja Eurooppaa ja Suomea koskeviin ongelmiin. Esimerkiksi kuinka valeuutisia voitaisiin välttää tai mikä voisi olla ratkaisu arktisen alueen ongelmiin. Kansallinen istunto huipentui Euroopan parlamentin tapaan yleiskokoukseen, jossa nuoret saivat komiteansa kanssa esittää ongelmaansa ratkaisun ja väitellä mielipiteensä kuuluviin.

Suurin osa nuorista lähti Turun kansalliseen istuntoon joululoman lopulla. Osa komiteoista oli tutustunut toisiinsa jo alustavasti viestitellen, kun taas toisille oma komitea oli täysi yllätys. Nuorten tutustuminen toisiinsa on tärkeää yhteistyön kannalta, joten ensimmäinen ilta oli ryhmäytymistä ja hauskaa yhdessäoloa jokaisen EYP-istunnon tavoin. Ryhmäytyminen rohkaisee nuoria keskustelemaan avoimesti vaikeistakin aiheista pitkän viikonlopun ajan.

Osallistujat saivat ennen istuntoja akateemisen valmistautumispaketin, joka auttoi heitä orientoitumaan käsiteltäviin aiheisiin. Tämän lisäksi Suomen Akatemia rekrytoi nuorten avuksi kuhunkin aiheeseen sopivan asiantuntijan. Asiantuntijat tulivat mukaan istunnon toisena päivänä, heidän tehtävänsä oli syventää nuorten tietoutta aiheesta ja vastailla kysymyksiin.

Asiantuntija auttoi syventämään tietämystä ja vastaili kysymyksiin

Osallistuin itse Committee on Foreign Affairs (AFET II) -komiteaan, joka käsitteli Jäämeren strategisesti merkittävää asemaa. Merijään sulaessa kiihtyvään tahtiin EU:n on otettava vahva asema ja löydettävä oma linjauksensa tällä ulkopoliittisesti kriittisellä alueella. Pohdimme komiteassamme Arktisen jäämeren tulevaisuutta taloudellisen ja ympäristöllisen vastakkainasettelun näkökulmasta. Öljynporaus sekä aukenevat laivareitit tarjoavat mahdollisuuden taloudelliseen hyötyyn, mutta näillä saattaa olla negatiivisia vaikutuksia ilmastolle. Alue on myös sotilaallisesti merkittävä kuuluessaan Yhdysvaltain, Kanadan, Venäjän sekä EU:n etupiiriin.

Jäimme keskustelussamme vähän väliä jumiin tiettyihin kysymyksiin. Niinpä asiantuntijamme, tutkija Karoliina Pilli-Sihvola Ilmatieteen laitokselta tuli paikalle täydelliseen aikaan. Sihvola ei ollut kirjoittanut puhetta, vaan kertoi faktoja, joita ei valmistautumispaketistamme löytynyt. Saimme häneltä selvät vastaukset kysymyksiimme. Saimme myös vinkkejä, miten voimme avata asioita ihmisille, jotka eivät ole perehtyneet aiheeseemme yhtä syvällisesti kuin me: työskentelimme kuitenkin aiheemme parissa monta tuntia päivässä.

Asiantuntijan osallistuminen vaikutti huomattavasti komiteamme työmotivaatioon. Oli hienoa huomata, kuinka jokainen meistä tajusi aiheemme kiinnostavuuden ja löysi asiantuntijan avulla uusia näkökulmia ongelmiin ja myös niiden ratkaisuihin. Muiden komiteoiden jäsenten kanssa juttelu paljasti saman asian tapahtuneen myös monelle muulle. Informaation hakeminen netistä vaikeisiin asioihin ilman vastauksia oli turhauttavaa ja vei motivaatiota, mutta asiantuntija kertoi asiat ilman turhia jaaritteluja ja auttoi avainsanojen löytämisessä. Hän myös auttoi aiheen rajaamisessa kertomalla, mitkä ongelmat olivat aiheen ulkopuolelta, mutta jos aikaa jäi, saimme kysellä myös niihin liittyvistä asioista.

Nuoret – Euroopan tulevaisuus

Turun istunnon jälkeen moni jatkaa EYP:n kansainvälisiin istuntoihin edustamaan Suomea. Moni EYP:n toimintaan osallistuva nuori on löytänyt urahaaveensa EU:sta tai muuten politiikan parista.

EYP:n kaltaiset tapahtuvat tuovat samoista aiheista kiinnostuneita nuoria yhteen puhumaan asioista, joilla on vaikutusta meihin kaikkiin. EYP luo muistoja, joita tulemme kantamaan mukanamme koko lopun elämäämme.  Nuoret ovat Euroopan tulevaisuus!

Lisätietoa Euroopan nuorten parlamentin toiminnasta: https://eypfinland.org/fi/
Lisätietoa Turussa järjestetystä kansallisesta istunnosta: https://eypfinland.org/events-main/sessions/national-session/turku-2018/

Teksti: Heidi Tauriainen
Kuvat: Eléonore Varale, Giota Mitrakou ja Ninni Issakainen

Viimeksi muokattu 2.2.2018

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
Facebook logoTwitter logoYoutube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi