11.9.2017

Bongaa linnunrata!

Linnunrata kuuluu kaikille! Suurin osa suomalaisista ei kuitenkaan ole koskaan nähnyt sitä. Siksi Tähtitieteellinen yhdistys Ursa yhteistyökumppaneineen haastaa suomalaiset bongaamaan Linnunradan ja sitä kautta kiinnittäämään huomiota taivaan pimeyteen ja sitä häiritsevään ylimääräiseen tai huonosti suunniteltuun valaistukseen.

Miten olen mukana?

Bongaa Linnunrata -kampanjassa kannustamme ihmisiä menemään ulos ja kokemaan yöllinen luonto tähtitaivaineen. Pimeässä paikassa on mahdollista havaita kotigalaksimme Linnunradan väylä satoine miljardeine tähtineen. Mene siis ulos, bongaa Linnunrata ja osallistu Linnunratahaasteeseen! Osallistujien kesken arvotaan mm. havaintoilta Ursan havaintokeskuksessa sekä viisi kiikarin sisältävää tähtiharrastajan aloituspakettia.

Hyvin suunniteltu valaistus auttaa näkemään paremmin pimeässä ja eikä kätke tähtitaivasta ihmeineen. Se myös lisää turvallisuutta ja säästää rahaa ja energiaa. Ylimääräinen ja huonosti suunnattu hukkavalo puolestaan häikäisee ja heikentää yöllistä luontokokemusta kätkemällä tähtitaivaan. Yhdessä voimme parantaa valaistusta kotitalossasi, taloyhtiössäsi, kotikunnassasi ja kotikaupungissasi.

Kuka kampanjan järjestää?

Kampanjan järjestää Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry. yhdessä yhteiskumppaniensa kanssa. Mukana ovat Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen ympäristökeskus, Suomen latu, Suomen valoteknillinen seura sekä tietysti tähtiyhdistyksiä eri puolilta Suomea.

Lisätietoja kampanjasta:

https://www.bongaalinnunrata.fi/

Tuukka Perhoniemi, pimeataivas@ursa.fi

Viimeksi muokattu 13.7.2018

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
Facebook logoTwitter logoYoutube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi