Riku Neuvosen Sananvapauden historia Suomessa kokoaa sananvapauden historialliset hetket aina Ruotsin vallan ajoista Suomen nykypäivään asti. Lue Sanni Rämän kirja-arvostelu.
Mari Heikkilän ja Tuukka Tammen toimittama Viheliäs tiede on kirja siitä, millaisia reaktioita toimittajat ja tutkijat voivat kohdata, kun dialogi yleisön kanssa ei toimi.”Tämä kirja pysäyttää ajattelemaan, ja sen parissa voi kokea tunteita huvituksesta suruun ja epäuskoon”, kirjoittaa Mikael Lehtinen arviossaan.
Aivotutkija Lauri Nummenmaan teos Tunnekartasto valottaa laajasti ja selkeästi sitä, kuinka aivot ohjaavat toimintaamme tunteiden avulla. Lue lisää opiskelija Jasper Siitarin kirja-arviosta.
Onko Kalevala väärennös? Missä kulkee perusteellisen taustatyön ja kopioimisen raja? Sanna Nyqvistin ja Outi Ojan teos Kirjalliset väärennökset on helposti lähestyttävä johdanto kirjallisen väärentämisen maailmaan.
Hanna Mattilan toimittamassa Vähemmän Lihaa - Kohti kestävää ruokakulttuuria -teoksessa keskitytään ennen kaikkea lihan vähentämisen terveydelliseen näkökulmaan sekä pohditaan lihan tuotannon vaikutuksia ympäristölle ja etsitään keinoja luoda kestävää ruokakulttuuria.
Renata Pepicellin kirjassa Islamin huntu käsitellään tämän päällepäin vaatimattoman vaatekappaleen historiaa nykypäivään asti nostaen esiin niin sen alkuperän, kuin nykyisenkin olemassaolon syyt ja seuraukset.
Mistä luovuutemme, tietoisuutemme, kykymme ajatella ja tehdä päätöksiä ovat peräisin? Ihmismieltä on tutkittu ja sen toimintoja on yritetty selittää vuosikymmenestä toiseen eri tieteenhaarojen ja lähestymistapojen kautta. Lukuisten erikoisalojen näkemyksiä on kuitenkin haastavaa yhdistää. Ihmisen mieli huomioi hyvin erilaiset näkökulmat. Älyllisesti stimuloiva teos!
Vuonna 2014 julkaistu Voodoo – Afrikan arkea on Juha Metson ja Juha Vakkurin toimittama, Like Kustannus Oy:n kustantama tietoteos. Se kertoo nimensä mukaisesti voodoon vaikutuksesta afrikkalaisten arkeen. Voodoon eli vodun -uskonnon tärkeyttä Afrikassa käsitellään 165-sivuisen tietokirjan sivuilla Juha Metson ainutlaatuisten kuvien kera.
Arla Kanervan teos Taiteen musta kirja: miesten mielivallan historiaa pureutuu #metoon jälkimainingeissa taiteen tulkitsemisen keskeisiin ja toisaalta monimutkaisiin kysymyksiin, kuten siihen tulisiko taide arvioida erillään sen tekijästä tai mikä oikeastaan on taiteen hinta. Lue Anne Jylhän kirja-arvostelu.
Liikuntatieteiden tohtori Juha Hulmin kirja Lihastohtori II, Hautaa humpuuki -Tutkitulla tiedolla tavoitteisiin soveltuu parhaiten säännöllistä urheilua harrastaville, mutta myös omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneille lukijoille, jotka haluavat oppia uutta terveydestä, ravinnosta ja liikunnasta.
Matala valta on Helsingin yliopistossa sosiaalitieteiden laitoksella työskentelevän professori Anu Kantolan syväluotaava teos modernista vallasta ja sen vähittäisestä muovautumisesta 1800-luvulta tähän päivään asti.
Kaikki kotona? -teos käsittelee perherakenteiden muutoksia, sitä, miten kaupungit ovat kasvaneet ja etätyö lisääntynyt. Kaikella on vaikutus asumiseen, se tulee selväksi. Joukko professoreita ja muita tutkijoita on toimittanut monipuolisen katsauksen asumiseen ja asuntopolitiikkaan.
Vuonna 2014 julkaistu Suomalaisia tieteen huipulla on Tapio Markkasen, Allan Tiitan ja Paula Havasteen toimittama, Gaudeamuksen kustantama tietoteos, joka kertoo sata suomalaista tieteellistä menestystarinaa.
Juha Flinkmanin ja Petri Puromiehen teos Vrouw Marian viimeinen matka keskittyy 1770- luvulla Amsterdamista Pietariin lähteneen arvotavaroilla lastatun aluksen tarinaan. Vrouw Marian viimeinen matka on historiaa käsittelevä teos, johon on veikeästi ujutettu mukaan päiväkirjamaista kerrontaa.
Miika Siirosen teos Valkoiset - Vapaussodan perintö pureutuu vuoden 1918 sisällissotaa seuranneisiin yhteiskunnallisiin, poliittisiin ja sosiaalisiin muutoksiin tarkastelemalla sotaa voittajien näkökulmasta.
Miehet mustissa on Teoksen vuonna 2012 kustantama, Yleisradion toimittajan Jan Fredrikssonin kuvaus suomalaisen henkivartioinnin maailmasta. Fredriksson tutustuttaa 351-sivun mittaisessa teoksessaan lukijat kiehtovaan alaan, joka on monelle hämärän peitossa
Heli Isomäen ja Nina Uusitalon kirja Aivotaidot on kurkistaa ihmisen mieleen ja pään sisälle. Lue opiskelija Yasmin Smithin arvio teoksesta.
Nils Erik Villstrandin ja Petri Karosen toimittama teos Kulkemattomat polut. Mahdollinen Suomen historia tarjoaa lukijalle maamme historian kulkuun liittyviä vaihtoehtoskenaarioita.
Tutkimukseen perustuva Pakolaisuus, tunteet ja media -kirja lähestyy pakolaisuutta tapausesimerkkien kautta keskittyen siihen, miten tapauksia on käsitelty mediassa. Kirjan aiheet kulkevat Kauhajoelta Australiaan, peilatenpienten suomalaisten paikkakuntien tapahtumia muualla maailmalla käytäviinkeskusteluihin.
Mitä tieteellä, tiedolla, ymmärryksellä ja totuudella tarkoitetaan? Miten tiedettätutkitaan? Millaisia eettisiä kysymyksiä tutkijat kohtaavat? Mm. näihin kysymyksiin vastaavat Leila Haaparanta ja Ilkka Niiniluoto Johdatus tieteelliseen ajatteluun -teoksessaan, joka esittelee oivallisesti tieteellisen ajattelun yleispiirteitä ja kuljettaa lukijan suopeasti perusteiden äärelle.
Ilkka Hanskin kirjoittama teos Tutkimusmatkoja saarille kertoo luonnon monimuotoisuudesta eli biodiversiteetistä. Hanski käy läpi monimuotoisuuden muuttumisen, sen syyt ja miten se ilmenee ympäri maailmaa.
Miten tiedeuutisten suurkuluttajan tulisi suodattaa median tietotulvaa? Millaisia ovat journalistien velvollisuudet uutisartikkelia luodessa? Tämän kaltaisiin kysymyksiin Ulla Järven ja Tuukka Tammen toimittama Maito tappaa ja muita tiedeuutisia pyrkii vastaamaan
Uusimmassa kirjassaan Hyvän elämän filosofiaa (2015, SKS) filosofi Ilkka Niiniluoto käsittelee kaikkea elämän perusasioita viisaudesta jopa kodin merkitykseen.
Muisti on ihmismielen ystävä ja vihollinen. Ilman sitä elämästämme puuttuisi jatkuvuus, mutta toisaalta jos muistaisimme kaiken, olisi elämämme aikamoista kaaosta. Mutta mikä on muistin merkitys yhteiskunnalle ja yksilölle? Tätä pohtii tohtori Marja Saarenheimo kirjassaan Muistamisen vimma.
Mitä ilkeily on? Miksi samat sanat saavat eri merkityksen eri tilanteissa? Mitä eroa on ilkeilyllä ja kiusoittelulla?
Koiransa näköinen hauskuuttaa lukijoitaan analysoimalla humoristisesti eri koirarotuja ja niiden omistajia koirien kasvonpiirteiden avulla. Aihetta lähestytään 3000 vuotta vanhan kiinalaisen kasvojenlukutaidon eli fysionomian kautta. Kirjassa esitellään yli sata koirarotua ja noin 30 niiden tunnettua omistajaa.
Veitsen terällä kertoo vaikuttavasti ja rehellisesti Christer Lybäckin uskomattoman tarinan. Ortopedi ja urheilukirurgi Christer Lybäckin ja filosofian opettaja ja kolumnisti Arno Kotron yhteistyön tuloksena syntynyt elämäkerta kuvaa kaunistelematta, kuinka Lybäckin päihdehuuruinen, rikosten ja vankilatuomioiden täyteinen elämä vaihtuu useiden epäonnistuneiden ryhdistäytymisyritysten jälkeen lääkärintakkiin, pysyvään parisuhteeseen, Eiranrannan asuntoon ja Maranellon punaiseen Ferrariin.
Anni Valtosen ja Milka Alasen kirja Uusia suomalaisia osuu suurten yhteiskunnallisten kysymysten ytimeen. Kirja käsittelee käytännönläheisesti maahanmuuttokysymystä, joka on ollut mediassa esillä jo monen vuoden ajan.
Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.
Suomen Akatemian viestintäviestinta@aka.fi
Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi
SAAVUTETTAVUUS