26.7.2016

Tutkijan kesä Yhdysvalloissa

Professoreille ja yliopistotutkijoille kesä on kiireistä tutkimus- ja verkostoitumisaikaa Yhdysvalloissa, sillä lukukauden aikana opetus- ja hallinnolliset tehtävät vievät pääosin työajan.  Kesä on myös tieteellisten konferenssien sesonkiaikaa ja minullakin oli mahdollisuus osallistua kahteen suureen kansainväliseen ja monitieteiseen konferenssiin kesäkuussa. Ensimmäisenä suuntasin New Orleansiin, jossa osallistuin Law and Society Association (LSA) -yhdistyksen vuosittaiseen konferenssiin. Kesäkuun lopussa edessä oli puolestaan matka Washingtoniin International Society for Ecological Economics (ISEE) -yhdistyksen konferenssiin.

Konferensseissa esittelin artikkeliani ”Developing law for Bioeconomy”, joka julkaistaan Yhdysvaltalaisen Journal of Energy and Natural Resources law -lehden seuraavassa numerossa. Artikkelissa tarkastelen biotalouteen siirtymiseen liittyviä keskeisiä haasteita ja ongelmia, joihin vastaamiseksi julkisen vallan interventiota, sääntelyä tarvitaan. Lisäksi artikkelissa arvioidaan sitä, missä määrin nykyiset sääntelykeinot ja -mallit ovat valmiita vastaamaan näihin haasteisiin vai toimisivatko muunlaiset lähestymistavat paremmin ja minkälaisia nämä olisivat. Keskeisiksi haasteiksi ja ongelmiksi artikkelissa tunnistetaan biotalousmarkkinoiden kasvun edistäminen, lisääntyvän biomassan käytön kestävyyden varmistaminen, kestävästi tuotetun biomassan saatavuudesta ja saavutettavuudesta huolehtiminen, maan- ja biomassojen eri käyttömuotojen välisten ristiriitojen hallinta sekä uusien bioteknologioiden kehittämiseen ja käyttöön liittyvien terveys- ja ympäristöriskien hallinta. Artikkelissa perustellaan tarvetta kehittää ja ottaa käyttöön sääntelymekanismeja näihin haasteisiin vastaamiseksi sekä lisätä sääntelyjärjestelmien yhdentymistä, sopeutuvuutta ja ennakoitavuutta.

Esitelmä ISEE 2016: Transforming the Economy: Sustaining Food, Water, Energy and Justice-konferensissa Washingtonissa

Molemmat konferenssimatkat olivat kovin antoisia ja tarjosivat joukon mielenkiintoisia keskusteluja, uusia näkökulmia ja tuttavuuksia. Konferenssit ovatkin mitä parhain tapa paitsi saada palautetta omasta työstä, myös hakea uusia ideoita tutkimukseen, luoda uusia kontakteja ja synnyttää uusia yhteistyömahdollisuuksia.

Verkostoitumista LSA-konferensissa

Konferenssiohjelman lomassa ehdin katsella hiukan myös nähtävyyksiä sekä New Orleansissa että Washingtonissa. Olen havainnut parhaaksi tavaksi pakata konferenssimatkoille mukaan juoksukengät ja tutustua uusiin kaupunkeihin aamulenkillä ennen konferenssipäivää. Tosin sää New Orleansissa meinasi tehdä kaupunkiin tutustumisen lenkkeillen mahdottomasi, sillä kesän ukkosmyrskyt Yhdysvaltain eteläosissa tapaavat olla aika rajuja.

White House

Etelän ukkosmyrsky New Orleansissa 

Kaliforniaan palattuani edessä on vielä pari viikkoa töitä seuraavan artikkelin parissa, jossa arvioin ja vertailen EU:n/Suomen ja USA:n/Kalifornian metsien käyttöön liittyvää sääntelyä biotalouden näkökulmasta. Tämän jälkeen vietän kesälomaa matkustellen Kaliforniassa, Oregonissa Portlandissa, Washingtonin osavaltiossa Seattlessa sekä Kanadan puolella Vancouverissa.

Teksti ja kuvat: Suvi Borgström

 

Viimeksi muokattu 26.7.2016

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi