31.5.2016

Akateemista elämää Piilaaksossa

Aika kuluu hurjaa vauhtia Berkeleyssä! Jo 7 kuukautta olen haistellut akateemista ilmapiiriä yliopistossa, joka kohosi vastikään julkaistussa maailman yliopistojen mainevertailussa sijalle 6. (Times Higher Education World University Rankings) ja voin todeta, että ilmapiiri on kerrassaan innostava. Kampuksella tapahtuu jatkuvasti jotain ja kalenteri täyttyy äkkiä erilaisista seminaareista, puhetilaisuuksista, työpajoista jne. Myös yliopiston tiiviit yhteydet ulkomaailmaan, sekä yksityiseen että julkiseen sektoriin, näkyvät kampuksella. Opiskelijoilla on täällä hienot mahdollisuudet tutustua mahdollisiin tuleviin työnantajiin jo opintojen aikana. Esimerkiksi oikeustieteen opiskelijoille asianajotoimistot, järjestöt sekä julkishallinnon toimijat järjestävät jatkuvasti kampuksella erilaisia esittäytymis- ja verkottoitumistilaisuuksia.

Kuva: kirjaston lukusali

Oman tutkimustyöni lisäksi minua kiinnosti kovasti tutustua Berkeleyn oikeustieteelliseen opetukseen, jonka otaksuin eroavan ainakin jossain määrin Suomen oikeustieteellisissä tiedekunnissa annettavasta opetuksesta jo johtuen oikeusjärjestelmien eroavuuksista. Erotuksena Suomen romaanis-germaaniseeen traditioon perustuvaan oikeusjärjestelmään, jossa ensisijainen oikeuslähde on kirjoitettu laki, Yhdysvaltojen oikeusjärjestelmä perustuu ns. common law-järjestelmään, jossa tuomioistuinten yksittäiset ja merkittävät päätökset, ns. ennakkoratkaisut, ovat keskeisen oikeuslähteen asemassa. Tämä luonnollisesti heijastuu myös annettavaan opetukseen, jossa tuomioistuinten ratkaisut ovat keskiössä. Huolimatta oikeusjärjestelmiin liittyvistä eroista, luentojen seuraaminen on ollut hyvin inspiroivaa ja olen saanut ammennettua ideoita myös oman opetukseni kehittämiseen Suomessa. Luennoilla näkyy hyvin kuinka motivoituneita ja lahjakkaita opiskelijat Berkeleyn kaltaisissa huippuyliopistoissa ovat. Ja syytä onkin, sillä helpolla he eivät pääse. Verrattuna perinteiseen luennointiin, kurssit ovat täällä todella työläitä. Opiskelijat valmistautuvat huolella jokaiselle luennolle, suorittavat kirjallisia ja suullisia tehtäviä ja muutoinkin ovat aktiivisia luennoilla. Usein arvosanaan vaikuttaa myös aktiivisuus ja osaaminen luennoilla. Opiskelijoita näkeekin iltamyöhään ja viikonloppuisin ahertamassa kirjastossa ja ryhmätyötiloissa valmistelemassa harjoituksia. Tosin nyt kampus alkaa hiljentyä kesäksi, kun kevätlukukauden päättävät lopputentit ”finals” päättyivät viimeviikolla.

Itse oikeustieteellisen tutkimuksen tekeminen ei sen sijaan Berkeleyn yliopistolla eroa suomalaisesta. Oikeustieteellinen tutkimusmenetelmä on täälläkin esimieheni Professori Tapio Määtän sanoja lainatakseni ”lukeminen, ymmärtäminen, kirjoittaminen”.  Puitteet tosin tähän ovat kerrassaan mahtavat. Käytössäni on huikea määrä aineistoa ja on hyvin vaikea kuvitella, että en saisi käsiini jotain tarvitsemaani tieteellistä julkaisua tai muuta lähdettä. Kirjasto on avuliaine henkilökuntineen avoinna keskiyöhön.

Ensimmäinen täällä kirjoittamani artikkeli, joka käsittelee sääntelyn roolia ja sääntelyn kehittämistarpeita biotalouden näkökulmasta, on juuri hyväksytty julkaistavaksi yhdysvaltalaisessa Energy & Natural Resources Law- julkaisussa. Tutkimustyöni tuloksia pääsen esittelemään kesäkuussa kahdessa suuressa konferenssissa, ensin New Orleansissa Law & Society- yhdistyksen konferensissa ja myöhemmin Washingtonissa, jossa olen mukana järjestämässä oikeudellista osuutta International Society for Ecological Economics -yhteisön vuosittaisessa konferenssissa (jossa muuten Michelle Obama puhuu avajaisseremoniassa!)

Kuva: työpiste

Seuraavassa blogitekstissäni kuulumisia näistä konferensseista!

Viimeksi muokattu 1.6.2016

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi