15.8.2019

Tietokirjailijavieras koulussa innostaa nuoria lukemaan

”Olisi varmaan kuunneltu pidempäänkin, mutta kouluruokailu alkoi.”

Lainaus on palaute kevään 2019 tietokirjailijavierailuilta. Järjestämme joka kevät ja syksy 20 kirjailijavierailua kouluihin eri puolille Suomea yhteistyössä Lauri Jäntin säätiön kanssa. Lasten ja nuorten lukutaidon tukeminen on järjestöllemme tärkeää, ja kouluvierailut ovat yksi tapa kasvattaa lukuintoa.

Vierailulla tietokirjailijat kertovat kirjailijan työstään ja kirjojensa teemoista. Aiheet vaihtelevat toisesta maailmansodasta internetin pimeään puoleen ja propagandasta aivotreeniin. Toisinaan vierailulle osallistuu opiskelijoita kokonaisen auditorion verran, toisinaan vain yksi luokka. Joskus opiskelijat haastattelevat kirjailijaa itse omien kysymystensä pohjalta.

Usein myös kirjailija viihtyy vierailulla:

”Vierailu meni hyvin! Kysymyksiä ja keskustelua syntyi ilahduttavan paljon. Mielestäni tällaiset tilaisuudet ovat todella tärkeitä. Lukioikäiset nuoret ovat hyvä kohderyhmä ja yleisö on vaikuttanut aidosti kiinnostuneelta sekä käsittelemiäni teemoja että kirjoittamista ja kirjailijan työtä kohtaan.”

Lähetämme kouluille kirjailijan teoksia tutustuttavaksi etukäteen, ja annamme myös vinkkejä vierailulle valmistautumiseen. Lähes aina kirjat on luettu tarkkaan, ja opiskelijoilla on esittää runsaasti kysymyksiä. Usein vierailusta muodostuukin vuorovaikutteinen kohtaaminen kirjailijan ja lukijan välillä, mikä on antoisaa myös kirjailijalle.

Vierailun jälkeen kirjailijan kirjat usein lainataan koulun ja kunnan kirjastoista loppuun, ja samalla saatetaan tutustua myös muihin vastaaviin teoksiin. Kirjailijan kohtaaminen voi siis toimia porttiteoriana lukemiseen – vierailu voi innostaa lukemaan yhden hyvän tietokirjan, ja sen jälkeen haluaa lukea toisen ja kolmannen.

Kirjailijalle vierailu on mahdollisuus myös tehdä kirjailijan työtään palkkaa vastaan. Kouluille vierailu on maksuton. Maksamme kirjailijalle palkkion ja korvaamme matkakulut. Vierailut kattavat koko Suomen, ja keväällä 2019 vierailuja oli mm. Hämeenkyrössä, Kaarinassa, Kalajoella, Savonlinnassa, Sodankylässä ja Vantaalla.

”Kirjailija puhui hyvin värikkäällä ja innostavalla tavalla kirjoittamisesta, oman äänen löytämisestä ja antoi vinkkejä hyvään tyyliin. Opiskelijat antoivat kiittävää palautetta ja kokivat, että esityksestä oli hyötyä.”

Kirjailijavierailujen lisäksi tuemme lukutaitoa myös mm. jakamalla joka kevät apurahoja lasten ja nuorten tietokirjan kirjoittamista varten. Lisäksi jaamme tietokirjastipendejä yhdessä Lauri Jäntin säätiön kanssa,  olemme mukana #Lukuliikkeessä ja järjestämme vuosittain lasten ja nuorten TIETOKIRJA.FI-päivän, jolloin 20 lasten ja nuorten tietokirjailijaa vierailee kirjastoissa eri puolilla Suomea. Tänä vuonna TIETOKIRJA.FI-päivää vietetään 30.8.

Jos porttiteoria siis toimii lukuinnon kasvattamisessa, laitetaanko se heti käytäntöön: mitä tietokirjaa sinä suosittelisit?

Eveliina Laurila on Suomen tietokirjailijat ry:n tiedottaja, joka muistaa yhä lukioaikana kohtaamansa kirjailijavieraat. Lainaukset tekstissä ovat palautteita Suomen tietokirjailijat ry:n järjestämiltä tietokirjailijavierailuilta. 

Tietokirjailijavierasta kouluun voivat hakea kaikki toisen asteen koulut eri puolilta Suomea. Hakulomake aukeaa 15.8.2019 Suomen tietokirjailijat ry:n verkkosivuilla 

Kaipaatko tietokirjavinkkejä? Tietokirjoja kouluun! -katalogit vinkkaavat tietokirjoja lapsille ja nuorille aihepiireittäin. Katalogeihin voi tutustua täällä.

Viimeksi muokattu 16.8.2019

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
Facebook logoTwitter logoYoutube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi