Nuoret ratkaisemassa globaaleja haasteita
Ihmiskunnan pysyvä tila on keinojen etsiminen parempaan tulevaisuuteen. Parhaillaan haetaan keinoja terveydenhuollon edistämiseen, luonnonvarojen säästämiseen ja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen. Viime päivinä on ollut esillä voimakkaasti etenkin ilmasto. Vuoropuhelua ohjaavat kestävän kehityksen linjaamat toimenpiteet. Tässä ajassa tarvitaan ratkaisuja ja innovaatioita - samaan tapaan kuten penisilliini aikoinaan mullisti lääketieteen.
Tiede ja teknologia ovat avainasemassa globaaleissa haasteissa. Ratkaisut eivät tule ilman tutkimusta, työtä ja laatikon ulkopuolista ajattelua. Tämän vuoksi kaikkia tarvitaan mukaan ajatustalkoisiin.
Kilpailu ohjaa uudenlaiseen ajatteluun
Ratkaisujen etsimiseksi Aalto-yliopisto ja Tekniikan Akatemia ovat järjestäneet kilpailun 14–18-vuotiaille innovaattoreille. Millennium Youth Prize etsii planeettamme elämää parantavia innovaatioita kansainvälisen Millennium Technology Prize eli Millennium-teknologiapalkinnon hengessä. Nuoret pääsevät kilpailutöissään esittämään uusia, toteuttamiskelpoisia vaihtoehtoja.
Aalto-yliopiston professorit ovat esittäneet neljä globaalia haastetta, joihin tiedemaailma etsii kuumeisesti vastauksia. Toimivia ratkaisuja ei siis vielä ole. Oikeasta vastauksesta olisi todennäköisesti tiedossa kotimainen tai naapurimaan avokätinen teknologiapalkinto! Ilman ryppyotsaisia ratkaisupaineita nuoret voivat päästää töissään valloilleen niin mielikuvituksensa, luovuutensa kuin innovatiivisuutensa. Arviointikriteereihin lukeutuvat kuitenkin myös toteuttamiskelpoisuus ja tieteellisyys, vakavien aiheiden äärellä kun ollaan.
Kilpailutöiden teemat myötäilevät Millennium-teknologiapalkinnon aiheita. Tämän vuoden teemoiksi on valittu kestävän kehityksen energiaratkaisut ja terveysteknologia. Peter Lund kysyy yksinkertaisen kysymyksen: ”Miten varastoida energiaa?”. Mari Lundström esittää kiertotaloushaasteen: ”Miten erotella kiertoon akkujen litium?”. Anton Kuzyk etsii ratkaisua ihmisen terveyden edistämiseksi: ”Kuinka tehdä DNA:sta rakenteita, joilla löytää vahingollisia soluja?”. Heikki J. Nieminen toivoo ratkaisua modernin lääketieteen kulmakiveen: ”Miten kuljettaa lääkeaineita oikeaan paikkaan kehossa?”.
Kilpailutyöt voi lähettää selvityksinä, videoina, prototyyppeinä tai niiden yhdistelminä 2.11. mennessä. Finalistit valitsee Aalto-yliopiston ja Tekniikan Akatemian TAFin koostama asiantuntijaraati. Voittajat julkistetaan marraskuun lopulla Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella Espoossa osana Junction-tapahtumaa. Kärkikolmikolle on luvassa mainiot palkinnot.
Monialainen oppiminen on tärkeää
Globaaleihin haasteisiin on olemassa moninaisia ratkaisuja ja innovaatiot syntyvät uudenlaisesta ajattelusta. Kilpailun tavoitteena on innostaa nuoria teknologian ja innovaatioiden pariin. Samalla halutaan tukea monialaista oppimista kouluissa. Kilpailun avulla voidaan tarjota hauskalla tavalla lisäsisältöjä oppilaille, jotka kaipaavat tekemistä yli opetussuunnitelmien ja koulukurssien. Kontekstilähtöisyys ja merkitykselliset sisällöt tukevat oppilaan kasvua hänen valitsemallaan tiellä ja uravalintoja tehdessä. Kilpailu avaa myös väylän yliopistoyhteistyöhön.
Millennium Youth Prize -kilpailua koordinoi Aalto-yliopisto
Junior, joka tuottaa mielekkäitä oppimistilanteita ja innostaa lapsia ja nuoria tieteen, taiteen sekä talouden pariin. Kilpailu on yksi sen monista toimintamuodoista. Toimintaa tarjotaan myös opettajille ja perheille. Tervetuloa mukaan!
Veli-Matti Ikävalko
Kirjoittaja työskentelee Aalto-yliopisto Juniorin koordinaattorina ja on väitellyt lasten sekä nuorten tiedekasvatuksesta.
Kuvat: Kasperi Mäki-Reinikka, Aino Huovio ja Julia Weckman