EFDA-JET: eurooppalainen fuusiokoelaitteisto

Yhteiseurooppalainen JET-tokamak (Joint European Torus) on maailman suurin ja suorituskykyisin fuusiokoelaitteisto ja tällä hetkellä ainoa, jolla voidaan tehdä kokeita todellisella fuusiopolttoaineella (vetyisotooppien deuteriumin ja tritiumin seoksella). Sillä on hallussaan fuusiotehon maailmanennätys 16 megawattia. JET laitteisto on ihanteellinen testattaessa plasman kuumennusmenetelmiä, plasman kanssa kosketuksissa olevia materiaaleja sekä diagnostiikkamenetelmiä todellisissa fuusio-olosuhteissa.

Fuusio pitää maailmankaikkeuden käynnissä: se on auringon ja muiden tähtien voimanlähde. Fuusioenergian valjastaminen maan päällä edellyttää vetykaasun kuumentamista äärimmäisen korkeaan lämpötilaan. Tällöin kaasu ionisoituu ja muuttuu plasmaksi. JET on maailman johtava fuusiokoelaitteisto, jolla fyysikot ja insinöörit pystyvät tuottamaan ja hallitsemaan satojen miljoonien asteista plasmaa, jonka käyttäytymisen ymmärtäminen on avain fuusioenergian tuottoon.

Suomen erityisalueina ovat plasman radiotaajuuskuumennus, uudet koossapitoskenaariot, reunaplasman käyttäytyminen sekä plasman ja seinämän väliset ilmiöt. Suomesta on toimitettu mm. volframilla pinnoitettuja ensiseinätiiliä testattavaksi todellisissa fuusio-olosuhteissa. JET:n tieteellinen ohjelma toteutetaan EFDA-sopimuksen (European Fusion Development Agreement) kautta. EFDA:n suomalaisosapuoli on Business Finland.

Viimeksi muokattu 24.8.2018
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »