ESO – Euroopan eteläinen observatorio

ESO – Euroopan eteläinen observatorio

Vuonna 1962 perustettu Euroopan eteläinen observatorio ESO on 15 jäsenmaan muodostama tähtitieteen tutkimusorganisaatio. ESOn perustavoitteena on ollut rakentaa korkeatasoisista laitteista koostuva observatorio eteläiselle pallonpuoliskolle sekä vahvistaa ja organisoida yhteistyötä tähtitieteen tutkimuksessa. ESO:n päämaja on Garchingissa Saksassa. Suomi liittyi ESOn jäseneksi vuonna 2004.

ESO ylläpitää kolmea huipputasoista observatoriota Andeilla, Chilessä. Paranalissa sijaitsevat neljä 8.2-metristä VLT-teleskooppia muodostavat maailman suurimman optisen havaintolaitteen toimiessaan interferometria-tilassa.

 Suomen ESO-keskus toimii Turun yliopiston Tuorlan observatorion yhteydessä. Suomen ESO-keskus harjoittaa ja koordinoi korkeatasoista tähtitieteen eri alueiden tutkimusta Suomessa yhdessä Euroopan eteläisen observatorion kanssa sekä edistää ESO:on liittyvää teknologista kehitystyötä. Se osallistuu tutkijakoulutukseen ja edistää suomalaisten yliopistojen tähtitieteeseen liittyvää yhteistyötä

ESOn lippulaiva on neljän 8,2 metrin teleskoopin muodostama VLT (Very Large Telescope), joka on tuottanut merkittäviä ja mullistavia havaintoja maailmankaikkeuden rakenteesta. VLT:n suorituskyky parani, kun pienten aputeleskooppien ja edistyneen teknologian avulla otettiin käyttöön VLTI (Very Large Telescope Interferometer), jonka erotuskyky on ennennäkemätön tuhannesosa kaarisekuntia.

50 radioteleskoopin muodostama ALMA (Atacama Large Millimeter Array) on rakennettu ESOn, USAn ja Japanin yhteistyönä. ALMAn ensimmäiset teleskoopit otettiin käyttöön vuonna 2007, ja koko laitteisto valmistui 2012.

Kuva: eso.org

Viimeksi muokattu 18.3.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »