ESA - Euroopan avaruusjärjestö

ESA - Euroopan avaruusjärjestö

ESA on vuonna 1975 perustettu kansainvälinen järjestö, jonka päämaja sijaitsee Pariisissa. Sen taustalla on 17 jäsenmaata. Suomi liittyi ESAn liitännäisjäseneksi vuonna 1987 ja vuonna 1995 varsinaiseksi jäseneksi. Suomen osallistumisen painopistealueet ESAn ohjelmissa ovat avaruustiede, kaukokartoitus, tietoliikenne, teknologiakehitys ja satelliittinavigointi.

Tiettyjen ESAn toimintojen, kuten tiedeohjelman, rahoitukseen osallistuvat kaikki jäsenvaltiot. Rahoitusosuudet lasketaan kunkin maan kansatuotteen mukaan. Lisäksi  kukin yksittäinen jäsenmaa päättää, mihin lisäohjelmaan haluaa osallistua ja kuinka suurella osuudella.

ESA tarjoaa teknologiayhteistyötä yrityksille ja tutkimusyksiköille. Suomalaisten osallistumista ESAn tutkimus- ja tiedeohjelmiin koordinoi Business Finland.

Euclid on ESA:n seuraava kosmologiasatelliitti ja seuraavan vuosikymmenen tärkein kosmologiaprojekti. Euclid-satelliitti ja Euclid:in kansalliset tietokeskukset sisältävä Science Ground Segment (SGS) muodostavat merkittävän eurooppalaisen tutkimusinfrastruktuurin.

Tutkimusinfrastruktuurin tarkoituksena on ratkaista niin sanottu pimeän energian ongelma, miksi maailmankaikkeuden laajeneminen kiihtyy ja onko kiihtymisen syynä avaruuden täyttävä pimeä energia vai painovoimalain poikkeaminen yleisestä suhteellisuusteoriasta. Euclid tutkii myös pimeän aineen jakautumista maailmankaikkeudessa ja auttaa selvittämään pimeän aineen laatua ja maailmankaikkeuden rakenteen alkuperää.

Euclid tuottaa tarkan kolmiulotteisen kartan maailmankaikkeudesta sekä galaksien ja pimeän aineen jakaumasta. Euclid on avaruusteleskooppi, joka kuuden vuoden aikana valokuvaa yli kolmasosan koko taivaasta, yli 1,5 miljardia galaksia, ja mittaa yli 50 miljoonan galaksin spektrit. Euclid tuottaa siis laajan määrän havaintotietoaineistoa, jolla on merkittävä vaikutus kosmologian ja astrofysiikan tieteenaloihin.

Viimeksi muokattu 24.8.2018
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »