EN

Kivinen, Markku: Suomalainen Venäjän tutkimuksen huippuyksikkö - Venäjän modernisaation valinnat, Helsingin yliopisto

Neuvostoliiton romahdettua Venäjän on pitänyt määritellä itselleen uusi identiteetti valtiona ja kansakuntana. Maan on rakennettava uusi poliittinen, sosiaalinen ja taloudellinen järjestelmä muuttuvan eurooppalaisen ja globaalin järjestyksen oloissa.

Huippuyksikkö tarkastelee Venäjän modernisaatiota, joka käsitetään tiettyjen rakenteellisten edellytysten määrittäminä valintoina. Koska eriytyneiden tieteenalojen perinteiset kehykset, käsitteet ja teoriat eivät riitä Venäjän ristiriitaisen kehityksen analysoimiseen, huippuyksikössä kehittyvä ”suomalainen koulukunta” tarjoaa monitieteisen ja tieteidenvälisen, ajan mittaan uuden tutkimusparadigman Venäjän modernisaatioon. Samalla se avaa uuden näkökulman Venäjän ja EU:n suhteiden peruskysymyksiin.

Tutkimuksen perustana on Venäjän modernisaation monipuolinen tarkastelu makro-, meso- ja mikrotasoilla sekä historiallisesta perspektiivistä. Makrotasoon liittyvät esimerkiksi poliittisten, sosiaalisten ja taloudellisten järjestelmien muutokset, kun taas mikrotasolla tutkitaan esimerkiksi kuluttajia ja yrittäjiä. Venäjää tarkastellaan kokonaisuutena isoista asioista pieniin, menneisyydestä tulevaisuuteen.

Yksikön lähestymistavassa yhteistä ovat tietyt tutkimuskysymykset ja teoreettiset ja metodologiset lähtökohdat. Tieteellisten tulosten lisäksi huippuyksikkö avaa uusia näkymiä poliittiseen päätöksentekoon Suomessa, Venäjällä ja laajemminkin.

Lisätietoja

Huippuyksikön johtaja:
professori Markku Kivinen
Helsingin yliopisto
p. (09) 191 23654, 050 563 6309
markku.kivinen(at)helsinki.fi

Huippuyksikön ryhmänjohtajat:
Tuomas Forsberg, Tampereen yliopisto
Pami Aalto, Tampereen yliopisto
Arto Mustajoki, Helsingin yliopisto
Vladimir Gel'man, Helsingin yliopisto

Huippuyksikössä mukana: 
Helsingin yliopisto, Tampereen yliopisto

Huippuyksikön sivut

Viimeksi muokattu 16.2.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »