SV EN

Ylä-Herttuala Seppo: Sydän- ja verisuonitautien ja tyypin 2 diabeteksen tutkimusyksikkö

Huippuyksikössä tutkittiin sydän- ja verisuonitautien ja tyypin 2 diabeteksen syntymekanismeja, geneettistä taustaa, uusia kliinisiä hoitomahdollisuuksia sekä menetelmiä, joilla tautien synty voidaan ehkäistä.

Sydän- ja verisuonitaudit sekä tyypin 2 diabetes ja siihen liittyvä liikalihavuus ovat erittäin merkittävä, alati kasvava kansanterveyden ongelma. Huippuyksikkö edusti näiden tautien tutkimuksessa kansainvälistä kärkeä, suurimpina vahvuuksina erittäin vahva molekyylibiologinen ja geneettinen osaaminen yhdistettynä ainutlaatuisiin potilasaineistoihin sekä kliinisiin interventiotutkimuksiin.

Tutkimustyön tavoitteet

Huippuyksikön tavoitteena oli selvittää tyypin 2 diabeteksen, sydänlihasiskemian, sydämen vajaatoiminnan, liikalihavuuden ja valtimonkovettumataudin syntymekanismeja. Lisäksi pyrittiin kehittämään uusia hoidollisia ja diagnostisia lähestymistapoja näiden sairauksien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Tutkimuksissa sovellettiin viimeisimpiä geenitekniikan, geeniterapian ja geeniperimän tutkimusmenetelmiä yhdistettynä potilasaineistoista saataviin tietoihin.

Tulosten odotettiin johtavan hoitomenetelmien tehostumiseen sekä mahdollisesti uudentyyppisten hoitomenetelmien kehittämiseen.

Huippuyksikön organisaatio

Huippuyksikköä johti akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala Kuopion yliopistosta. Yksikkö toimi Kuopion yliopistossa ja Oulun yliopistossa, yhdistäen niissä tehtävän sydän- ja verisuonitautien tutkimuksen. Yksikkö tehosti myös kahden biokeskuksen, A.I.Virtanen -instituutin ja Biocenter Oulun, tutkimus- ja koulutusyhteistyötä.

Yksikössä työskenteli yhteensä 95 henkilöä, joista väitelleitä tutkijoita 38.

Viimeksi muokattu 19.3.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »