EN

Paalanen Mikko: Matalien lämpötilojen kvantti-ilmiöiden ja komponenttien huippuyksikkö

Matalissa lämpötiloissa aine asettuu perustilaansa, jonka ominaisuudet saattavat poiketa  suurestikin siitä, mihin olemme tottuneet normaaliolosuhteissa. Tunnettuja esimerkkejä tästä ovat metallien suprajohtava tila, jossa sähkövirta kulkee häviöttömästi ja heliumnesteiden suprajuokseva tila, jossa nestevirtaus on häviötöntä. Molemmat ovat esimerkkejä makroskooppisista kvanttimekaanisista  ilmiöistä, joita esiintyy matalissa lämpötiloissa.

Matalien lämpötilojen kvantti-ilmiöiden ja komponenttien huippuyksikkö tutki kvantti-ilmiötä sekä äärimmäisen ideaalisessa jatkuvassa väliaineessa, kuten heliumnesteissä ja -kiteissä, että metallisissa nanorakenteissa. Tavoitteena oli valmistaa kvanttielektroniikan komponentteja, joissa yleensä tärkeinä piirielementteinä on suprajohtaviin rakenteisiin pohjautuvia antureita. Menestyksellinen esimerkki tästä ovat aivotoimintojen mittaamiseen käytetyt suprajohtavat sensorit.

Huippuyksikköön kuului kuusi tutkimusryhmää, joista viisi oli TKK:n kylmälaboratoriossa ja yksi VTT:n informaatiotekniikan tutkimusyksikössä. Niissä toimi yhteensä noin 25 tohtoritasoista tutkijaa. Yksikkö toimi Suomen Akatemian huippuyksikkönä myös vuosina 2000-2005.

Yksikön johtajana toimi professori Mikko Paalanen.

Viimeksi muokattu 20.3.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »