Paalanen Mikko: Kylmälaboratorio: Fysiikan ja aivotutkimuksen yksiköt

Kylmälaboratoriossa tutkittiin matalien lämpötilojen fysiikkaa, ihmisaivojen toimintaa, nanofysiikkaa ja kryotekniikkaa.

Kylmälaboratorio on kuuluisa matalien lämpötilojen maailmanennätyksistään. Matalien lämpötilojen fysiikassa on keskitytty tutkimaan suprajuoksevaa 3He:a, kvanttikiteitä ja metallien ydinmagnetismia.

Aivotutkimuksessa laboratorio on magnetoenkefalografiamenetelmän (MEG) pioneeri. MEG:tä varten on kehitetty koko pään kattava monikanavainen magnetometri, jonka avulla voidaan mitata aisti- ja muihin toimintoihin liittyviä aivokuoren sähkövirtoja hyvällä aika- ja paikkatarkkuudella. MEG:n avulla tutkitaan sekä terveiden että  sairaiden aivojen toimintoja erilaisten tehtävien aikana.

Nanofysiikassa valmistetaan pieniä metallisia komponentteja, joiden läpimitta on vain tuhannesosa ihmishiuksen halkaisijasta. Matalissa lämpötiloissa kvanttimekaaniset ilmiöt hallitsevat näiden komponenttien ominaisuuksia ja niitä pyritään hyödyntämään erilaisissa käytännön sovelluksissa.

Kylmälaboratoriossa työskenteli 11 tutkimusryhmässä noin 90 henkilöä, joista ulkomaalaisia vierailijoita oli 10-15. Henkilökunnasta 16 oli senioritutkijaa, joukossa 8 professoria ja 4 dosenttia, 10 tutkijatohtoria, 25 jatko-opiskelijaa, 10-15 opiskelijaa ja 14 tukihenkilökuntaan kuuluvaa. Yksikön johtajana toimi professori Mikko Paalanen.

Viimeksi muokattu 30.3.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »