EN

Pyhät tekstit ja traditiot muutoksessa

Pyhät tekstit ja traditiot muutoksessa banneriHuippuyksikössä tutkitaan sitä, millä tavalla Lähi-idässä tapahtuneet isot kulttuurimuutokset ovat vaikuttaneet arvovaltaiseen asemaan nostettujen pyhien tekstien syntyyn ja muutoksiin. Ja päinvastoin. Tutkimuksessa keskeinen teksti on heprealainen Raamattu eli Vanha testamentti. Yksikkö koostuu neljästä ryhmästä, jotka tarkastelevat tutkimusaihetta eri näkökulmista: Vanhan ja Uuden testamentin tutkijat sekä assyriologit ja arkeologit. Tavoitteena on yhdistää toisistaan eriytyneitä katsontatapoja ja pyrkiä aivan uudenlaisiin tuloksiin.

Tutkimuksessa tarkastellaan historiallisia muutosprosesseja ja mekanismeja sekä mikro- että makrotasolla. Muutokset vaihtelevat pienistä eroavaisuuksista teksteissä, käsikirjoituksissa ja käännöksissä aina kokonaisia kansakuntia järisyttäneisiin sosiaalisiin, poliittisiin, uskonnollisiin ja demografisiin muutoksiin. Tutkimuksessa pohditaan tekstien merkitystä, pyhyyttä ja pysyvyyttä. Tarkastelun kohteena on tekstien eri aikakausien versioita ja käännöksiä, joissa vuosien saatossa tapahtuneet pienet muutokset ovat saattaneet aiheuttaa suuria eroavaisuuksia tulkinnoissa.

Huippuyksikön tavoitteena on kyseenalaistaa vanhoja käsityksiä ja kaivautua uskonnon peruskiveen saakka sekä nostaa yleistä tietotasoa Raamatun sanasta ja uskonnosta. Yksikön toiminnan perusta on yhteistyö, ja yksikkö onkin onnistunut luomaan erittäin kattavan ja aktiivisen kansainvälisen kumppanuusverkoston, jossa on huippuyliopistoja ja tutkimusyhteisöjä sekä teologian että historian alalta.

Lisätietoja

  • teologian tohtori Martti Nissinen, Helsingin yliopisto (HY)
  • Jutta Jokiranta, HY
  • Anneli Aejmelaeus, HY
  • Juha Pakkala, HY

Huippuyksikön sivut

Viimeksi muokattu 29.5.2018
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »