EN

FinMIT — mitokondrioiden, aineenvaihdunnan ja sairauksien tutkimus

FinMIT — mitokondrioiden, aineenvaihdunnan ja sairauksien tutkimus banneriFinMIT tutkii molekyylimekanismeja, jotka säätelevät mitokondrioiden tasapainoa. Yksikön tutkimuksessa pyritään ymmärtämään patologisia mekanismeja tautimalleja apuna käyttäen sekä testataan hoitostrategioita. Tutkimuksessa keskitytään suorien ja välillisten mitokondriovajaatoimintojen patofysiologiaan sekä etsitään yhteyksiä ja mekanismeja aineenvaihduntaperäisen ylipainon ja mitokondrioiden välillä. Huippuyksikössä perustutkimus yhdistetään rautaiseen käytännön lääketieteelliseen asiantuntemukseen.

Mitokondrioiden vajaatoiminnan on havaittu olevan tärkeä tekijä monissa sairauksissa, kuten hermostorappeumissa, sydänsairauksissa ja yleisissä aineenvaihduntasairauksissa. Tällä hetkellä mitokondriosairauksiin ei ole parannuskeinoa ja toimivia hoitojakin on vain kourallinen. Tutkimuksen pohjalta kehitettävät hoitomuodot ovat siis täysin uudenlaisia.

Huippuyksikössä tutkitaan, miten mitokondriot pysyvät hyvälaatuisina soluissa ja miten ne kommunikoivat solun muiden osien kanssa ylläpitääkseen aineenvaihdunnan tasapainoa. Tämä tieto yhdistetään geenianalyyseihin niissä suvuissa, joissa on havaittu mitokondrioperäisiä sairauksia. Tavoitteena on kehittää tautimalleja hoitojen testaamiseksi.

Lisätietoja

  • akatemiaprofessori Howard Jacobs, Tampereen yliopisto (TAU)
  • Anu Wartiovaara , Helsingin yliopisto (HY)
  • Brendan Battersby, HY
  • Kirsi Pietiläinen, HY

Huippuyksikön sivut

Viimeksi muokattu 8.3.2019
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »