EN

Biosynteettisten hybridimateriaalien molekyylimuokkaus

Biosynteettisten hybridimateriaalien molekyylimuokkaus banneriUusiutuvien biopohjaisten materiaalien ja biologisten prosessien kysyntä kasvaa jatkuvasti yhteiskunnassa. Samaan aikaan uusien teknologioiden kehittäminen edellyttää yhä parempia, toiminnallisempia ja edullisesti tuotettavia materiaaleja. Tämä vaatii huomion keskittämistä myös materiaalien ominaisuuksiin. Näiden tavoitteiden yhteensovittamiseksi tarvitaan uudenlaista lähestymistapaa tutkimuksessa.

Biosynteettisten hybridimateriaalien molekyylimuokkauksen huippuyksikössä muokataan ja tutkitaan materiaaleja molekyylitasolta nanotasolle. Huippuyksikön tavoitteena on luoda tieteellistä ymmärrystä siitä, miten biologiset raaka-aineet, materiaalien biologinen räätälöiminen ja tuottaminen, itsejärjestäytyminen ja geneettinen ohjaus voidaan valjastaa tulevaisuuden materiaalitieteeseen. Huippuyksikössä yhdistyvät neljä osaamisaluetta: molekyylien ja kolloidien itsejärjestäytyminen, proteiinien geneettinen muokkaus, selluloosan ja puupohjaisten nanomateriaalien tuottaminen ja räätälöiminen sekä räätälöityjen biomolekyylien biologinen tuottaminen.

Biosynteettisten materiaalien haasteena on niiden valmistamisen hankaluus. Huippuyksikkö hakee muutosta biosynteettisten materiaalien valmistustapaan ja pyrkii edistämään erilaisten materiaalien hyödyntämistä tuotantoprosesseissa. Yksikön visio on, että seuraavina vuosikymmeninä rajat materiaalitieteiden ja biologisten tieteiden välillä katoavat ja biologiset tuotantomekanismit tulevat kustannustehokkaiksi. Tällä olisi merkittävä yhteiskunnallinen vaikutus Suomessa.

Lisätietoja

    • akatemiaprofessori Olli Ikkala, Aalto-yliopisto (AALTO)
    • Markus Linder, AALTO
    • Merja Penttilä, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
    • Janne Laine, AALTO
  • Huippuyksikön sivut

Viimeksi muokattu 28.5.2018
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
SAAVUTETTAVUUS »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »