Suomen Akatemia valmistelee ”Hiili talteen: C1-yhdisteet hyötykäyttöön” –akatemiaohjelmaa

28.11.2018


Ilmakehän hiiliyhdisteitä voidaan sitoa, varastoida ja hyödyntää esimerkiksi kemiallisten tuotteiden, polttoaineiden ja materiaalien valmistuksessa. Tavoitteena on löytää ratkaisuja, joissa C1-yhdisteitä, esimerkiksi CO2- ja CH4-päästöjä, voidaan hyödyntää vihreän kemian periaatteiden mukaisesti teollisten tuotteiden valmistuksessa. Nouseva kansainvälinen tutkimuskohde on CCU (Carbon Capture and Utilisation), jossa ilmasta tai savukaasusta erotettu hiilidioksidi käytetään joko suoraan tai konvertoituna raaka-aineena muun muassa hiilivetyjen tuotantoon.

Valmisteltavana oleva akatemiaohjelma tavoittelee merkittäviä tieteellisiä avauksia, uutta tietopohjaa ja suomalaisen tieteellisen osaamisen vahvistamista alalla. Tämä edellyttää tieteidenvälistä, eri alojen lähestymistapoja integroivaa tutkimusyhteistyötä ja uusia kehityspolkuja avaavaa tutkimusta. Tieteellisen vaikuttavuuden lisäksi ohjelmalla on mahdollisuus vaikuttaa ilmaston muutoksen etenemiseen ja auttaa Suomea saavuttamaan ilmastotavoitteensa.

Ohjelmaan on varattu rahoitusta 6 miljoonaa euroa. Ohjelmaa valmistellaan siten, että haku tutkimushankkeille voidaan avata huhtikuussa 2019.

Viimeksi muokattu 28.11.2018
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »