SV EN

Tietotekniikan soveltaminen kone-, rakennus- ja automaatiotekniikkaan -tutkimusohjelma KITARATavoitteet

Tietotekniikan soveltaminen kone-, rakennus- ja automaatiotekniikkaan -tutkimusohjelma (KITARA) oli Suomen Akatemian, Tekesin, ympäristöministeriön, Rakennusteollisuus RT ry:n sekä Suomen toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry:n tutkimusohjelma, jonka tavoitteena oli vahvistaakone- ja rakennusalojen perustutkimusosaamista hyödyntäen tieto- ja viestintäteknologiaa näillä aloilla. Ohjelman avulla haluttiin tukea uusien monitieteisten tutkimus­ryhmien ja tutkimuksen kansallisten ja kansainvälisten yhteistyöverkostojen syntymistä.

Sisältö

Tutkimusohjelman aihealueita olivat:

  • Suunnittelua, valmistusta ja käyttöä tukeva tieto- ja viestintäteknologia
  • Tuotteeseen sulautettu tieto- ja viestintäteknologia
  • Elinkaaren hallinta ja sen verkottuminen yrityksiin ja järjestelmiin
  • Ihmisen ja rakennuksen sekä ihmisen, koneen ja toimintaympäristön vuorovaikutusta tukeva tieto- ja viestintäteknologia

Tarkempaa tietoa tutkimusohjelmamuistiosta.

Ohjelmaesite (pdf)

Laajuus

KITARA-ohjelmaan kuului yhteensä 15 hanketta, jotka olivat konsortioita. Hankkeista kahdeksan oli rakennustekniikan aihealueelta, neljä konetekniikan ja kolme automaatiotekniikan alueelta.

Rahoitus

KITARA-ohjelman kokonaisrahoitus oli 8 miljoonaa euroa. Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunnan hankerahoitus oli 5,6 miljoonaa euroa, ympäristöministeriön rahoitusosuus 0,4 miljoonaa euroa. Tekesin rahoitusosuus oli 2 miljoonaa euroa. Suomen Akatemia ja ympäristöministeriö rahoittavat 10 hanketta ja Tekes 5 tutkimushanketta.

Kesto 2005–2009

Tutkimusohjelman arviointi

Kansainvälinen asiantuntijapaneeli arvioi ohjelman saavuttaneen menestyksellisesti useimmat tavoitteensa, kuten tieteellisen tason noston ja perustutkimuksen vahvistamisen. Ohjelmassa oli mukana monilla tavoin monitieteisiä ryhmiä ja yhteistyötä. Ohjelmasta löytyi hyviä esimerkkejä hankkeista, joilla on potentiaalia merkittäviin saavutuksiin teollisuudessa.

Kaiken kaikkiaan KITARA oli hyvin menestyksekäs, monitieteinen ja kohdennettu ohjelma, joka tulevaisuudessa selvästi hyödyttää akateemista ja teollista yhteisöä.


Tarkempaa tietoa tutkimusohjelman arvioinnista on englanninkielissä arviointiraportissa.

Listaus ohjelman aikana järjestetyistä tapahtumista.

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »