SV EN

EMMA elektroniikan materiaalit ja mikrosysteemit -tutkimusohjelma (1999-2002)

 

Tavoitteet

Tutkimusohjelman päämääränä oli luoda pitkäjänteistä ja korkeatasoista perustutkimusta, joka tukee suomalaista huippuelektroniikan tutkimus- ja kehitystoimintaa ja uusien sovelluskohteiden innovointia sekä ylläpitää kilpailukykyä. Elektroniikka-ala kehittyy vauhdilla, ja uusia huippuosaajia tarvitaan sekä tiedemaailman että yritysten palvelukseen. Ohjelman tavoitteena oli myös kehittää näitä tarpeita palvelevia elektroniikan ja sähkötekniikan yliopistollisia tutkimus- ja koulutusympäristöjä. Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden voimakkaana jatkuva kehittyminen lisää perustutkimuksen tarvetta. Suomen teollisuus on toiminut alalla alusta lähtien ytimenään tuotantoketju piikiekoista ympäristömittausten mikrosysteemeihin.


Sisältö

Ohjelmassa tutkittiin elektroniikan materiaaleja niiden kasvatuksesta aina komponenteiksi prosessointiin asti. Ohjelman yhtenä teema-alueena tutkittiin piipohjaisia materiaaleja sekä niiden prosessointia. Toisen teema-alueen hankkeissa tutkittiin eri materiaalien fysikaalista ja kemiallista yhteensopivuutta sekä rajapintailmiöitä puolijohdeteollisuuden tarpeisiin. Uusia materiaaleja kehitettiin muun muassa sinisen ja ultravioletin valon lähteiden sekä korkeita lämpötiloja ja suuria tehoja kestävien komponenttien valmistusta varten. Kolmannen teema-alueen hankkeissa piiteknologian menetelmien soveltamista laajennettiin mikropiirien valmistuksesta toiminnoiltaan monipuolisten mikrosysteemien kehittämiseen.


Laajuus

Ohjelmaan valittiin 11 hanketta, joista kuusi oli usean tutkimusryhmän muodostamia konsortioita. Tutkimusohjelmassa työskenteli kokopäiväisesti noin 50 tutkijaa seuraavissa organisaatioissa: Teknillinen korkeakoulu, Tampereen teknillinen korkeakoulu, Helsingin, Jyväskylän ja Turun yliopistot, Åbo Akademi ja Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT. Lisäksi ohjelman hankkeissa työskenteli lukuisia tutkijoita osa-aikaisesti.


Rahoitus

Suomen Akatemia rahoitti ohjelmaa 30 miljoonalla markalla (5,1 miljoonalla eurolla).


Kesto 1999-2002

Tutkimusohjelman arviointi

Tietoa tutkimusohjelman arvioinnista on tutkimusohjelmasta laaditussa englanninkielisessä arviointiraportissa.

Tutkimusohjelman koordinaatio

Tutkimusohjelmaa koordinoi tiedesihteeri Juha Latikka, Suomen Akatemia. 

Ohjelman hankkeet

Tutkimusohjelman alkumuistio

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »