SV EN

SOLU Solubiologian tutkimusohjelma

 

Tavoitteet

Tutkimusohjelman tavoitteena oli edistää suomalaista osaamista nopeasti kehittyvillä ja keskeisillä solubiologian aloilla. Tällaisia ovat esimerkiksi solujen jakautumisen ja erilaistumisen mekanismit, soluorganellien biogeneesi sekä solujenvälinen viestintä. Ohjelman avulla haluttiin myös kehittää solubiologisessa tutkimuksessa käytettäviä tekniikoita.


Perustutkimuksen lisäksi pyrittiin edistämään tutkimuksia, joiden tavoitteena on solumallien kehittäminen ihmissairauksille, lääkkeiden ja niiden toksisuuden tutkiminen tai teolliset biotekniset sovellukset. Nykyaikaisen solubiologian vauhdikkaaseen kehittymiseen ovat vaikuttaneet voimakkaasti molekyylibiologian alalla saavutetut tulokset. Sekä geeni- että kudostasolla alkaneet tutkimukset päätyvät usein ilmiöiden tarkasteluun yksittäisten solujen tasolla.


Sisältö

Ohjelman hankkeissa tutkittiin sekä solujen normaaleihin toimintoihin että patologisiin tiloihin kuuluvia yleisiä mekanismeja. Tällaisia ovat angiogeneesi, apoptoosi, solusyklin säätely, kudosinvaasio ja soluadheesio. Tutkimuksiin pohjautuvia sovelluksia on tulevaisuudessa mahdollista kehittää moniin tauteihin muun muassa allergioihin ja astmaan, hermoston sairauksiin, syöpätauteihin sekä perinnöllisiin sairauksiin.


Laajuus

Ohjelmaan valittiin 16 hanketta. Tutkimusohjelmassa työskenteli yli 50 tutkijaa seuraavissa organisaatioissa: Helsingin, Jyväskylän, Kuopion, Oulun ja Turun yliopistot, Åbo Akademi, Kansanterveyslaitos ja CSC-Tieteellinen Laskenta Oy.


Rahoitus

Ohjelman kokonaisbudjetti oli 32 miljoonaa markkaa (5,4 miljoonaa euroa). Suomen Akatemia rahoitti ohjelmaa 22 miljoonalla markalla ja Tekes 10 miljoonalla markalla.


Kesto 1998-2001

Tutkimusohjelman arviointi Tietoa tutkimusohjelman arvioinnista on englanninkielisessä arviointiraportissa.

Ohjelman hankkeet

Tutkimusohjelman alkumuistio

Tutkimusohjelman koordinaatio

Tutkimusohjelmaa koordinoi Kati Elima, Turun yliopisto.

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »