SV EN

Materiaali- ja rakennetutkimusohjelma (MATRA)

 

Tavoitteet

Tutkimusohjelman lähtökohtana oli materiaali- ja rakennetutkimuksen suuri merkitys uusteollistamisessa. Ohjelman tavoitteena oli eri alojen tutkimusryhmien työpanosta ja asiantuntemusta yhdistämällä luoda huipputason osaamista tällä nopeasti kehittyvällä tutkimusalalla.


Sisältö

Ohjelman tutkimuskohteita olivat biomateriaalit, uudet materiaalit, tietojenkäsittelymenetelmät, polymeerit, makromolekyylit, metallit, puu ja paperi, nanorakenteet, ohutkalvot, pintaprosessit ja puolijohteet. Ohjelman sovelluskenttä oli laaja. Tutkimusten pohjalta uusia materiaaleja voidaan kehittää muun muassa lääketieteen, elektroniikka-alan, prosessiteollisuuden sekä polymeeriteknologian tarpeisiin. Esimerkkejä sovelluksista ovat luunmurtumien ja kudosvaurioiden hoidossa käytettävät kehoon liukenevat biohajoavat materiaalit sekä funktionaalisten polymeerien valmistuksessa käytettävät uudet katalyyttimateriaalit. Elektroniikkateollisuudelle kehitettiin mikroelektroniikan ja nanoteknologian materiaalien valmistusmenetelmiä.


Laajuus

Ohjelmaan valittiin 33 useamman tutkimusryhmän yhteishanketta, joissa olivat mukana maamme lähes kaikki matemaattis-luonnontieteellistä, lääketieteellistä ja tekniikan tutkimusta edustavat yliopistot ja korkeakoulut sekä Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT.


Rahoitus

Suomen Akatemia rahoitti ohjelmaa noin 120 miljoonalla markalla (20,2 miljoonalla eurolla). Tekes rahoitti ohjelmaan kuuluvaa nanoteknologian tutkimusta.


Kesto 1994-2000

Tutkimusohjelman arviointi

Tietoa tutkimusohjelman arvioinnista on tutkimusohjelmasta laaditussa englanninkielisessä arviointiraportissa.

Tutkimusohjelman alkumuistio

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »