Tuki-Jaska ja kuvakilpailu haastavat pohtimaan eriarvoisuutta

Tuki-Jaska ja kuvakilpailu haastavat pohtimaan eriarvoisuutta

Kuvassa TITA-konsortion johtaja Mikko Niemelä

Mikko Niemelä on TITA-tutkimuskonsortion johtaja ja Turun yliopiston sosiologian professori

Keski-ikäinen työtön Petri, kahden lapsen yksinhuoltaja Venla, yksin asuva eläkeläinen Eila, keski-ikäinen työtön Adnan vai pyöräilyonnettomuudessa vammautunut Pekka? Kuka heistä ansaitsee taloudellista apua? Millä ehdoin?

Tämänkaltaisia kysymyksiä saa pohdittavakseen Suomen 100- ja Sitran 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi marraskuussa avautuneessa Seitsemän sisarusta tulevaisuudesta -näyttelyssä Heurekassa. Yksi näyttelyn hahmoista on Simone, jonka parturi-kampaamosta löytyy Eriarvoisuuden torjuminen niukkuuden aikana (TITA) -tutkimushankkeen kehittämä tutkimuksellinen peliautomaatti Tuki-Jaska. Sitä pelatessa joutuu pohtimaan Petrin, Venlan, Eilan, Adnanin ja Pekan tilannetta ja sitä, missä määrin he ovat oikeutettuja taloudelliseen apuun.

Kuvassa TITA-konsortion suunnittelema tutkimuksellinen peliautomaatti Tuki-JaskaTuki-Jaska on yksi TITA-hankkeen tiedon popularisoinnin ilmentymistä, jotka on suunnattu niin sanotulle suurelle yleisölle. Sen tavoitteena ei ole välittää suoraan varsinaisia tutkimustuloksia. Pikemminkin sen tehtävänä on saada pelaajansa pohtimaan, mistä pelissä on lopulta kyse, ja kenties sitä, miksi hän mahdollisesti suhtautuu eri tavoin esimerkiksi eläkeläismummon ansaitsevuuteen kuin keski-ikäisen työttömän ansaitsevuuteen. 

Tutkimuksellisesti Tuki-Jaskan tekee mielenkiintoiseksi se, että se pohjautuu tarkasti olemassa oleviin empiirisiin tutkimustuloksiin. Jos sosiologi Wim van Oorschotin kehittämä ansaitsevuusteoria pitää paikkansa, mielipiteiden eri väestöryhmien ansaitsevuudesta tulisi vaihdella tietyllä systemaattisella tavalla.

Tuki-Jaskan pelaajilla on myös mahdollisuus antaa vastauksensa tutkimuskäyttöön. Kyseisellä aineistolla voimme lopulta katsoa, missä määrin teorian pohjalta asetettu hypoteesi pitää Tuki-Jaskan pelaajien osalta paikkansa.

Nuoret pohtimassa eriarvoisuuden ilmentymistä

Tuki-Jaskan lisäksi TITA-hanke järjesti syksyn 2017 aikana nuorille suunnatun Samalle viivalle -kuvakilpailun. Sen innoittajana toimi entinen kansanedustaja Leena Harkimo, joka taannoin ehdotti, että tutkimustulokset tulisi kertoa päättäjille esimerkiksi sarjakuvan muodossa.

Samalle viivalle -kilpailu käytiin syys- ja lokakuun aikana. Se oli suunnattu 16–19-vuotiaille. Pyysimme nuoria kertomaan ajatuksensa siitä, mistä eriarvoisuus johtuu ja miten sitä voisi vähentää.

Kilpailuun osallistui noin 50 työtä ympäri Suomea. Työt käsittelivät eriarvoisuutta monipuolisesti. Teemoina olivat muun muassa sukupuolten välinen tasa-arvo, mahdollisuuksien tasa-arvo (maahanmuuttajat, koulutus), ihmisoikeudet, varallisuuserot ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet.

Töiden ote ja laatu vaihtelivat niin ikään. Nuoret osallistuivat kilpailuun piirroksin, videoin, sarjakuvin, valokuvin sekä erilaisin kollaasein. Töiden lopputulos vaihteli ruutupaperille piirretystä piirroksesta lähes ammattimaiseen videoon. TITA-hanke julkistaa voittajat vielä ennen joulua, joten kannattaa seurata TITA:n somekanavia.

Yhteistyö onnistunut erinomaisesti

Tuki-Jaskaa ei olisi syntynyt ilman Tiedekeskus Heurekan rautaista ammattiosaamista. Tutkijoina laadimme käsikirjoituksen pelin sisällölle, ja kaikesta teknisestä toteutuksesta vastasi Heureka.

Samalle viivalle -kuvakilpailu puolestaan toteutettiin yhdessä Allianssi ry:n, Kelan tutkimuksen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Soste ry:n kanssa. Lisäksi parhaat työt valitsi raati, joka koostui eriarvoisuustutkimuksen, median ja visuaalisen kulttuurin tutkimuksen sekä nuorten edustajista.

Tutkimustiedon popularisointi ja vuorovaikutus laajemminkin onnistuu parhaiten, kun sen taustalla on aitoa yhteistyötä.

(Kuvat: Kela/Annika Söderblom ja Milla Ikonen)

STN-blogeissa strategisen tutkimuksen ohjelmissa työskentelevät tutkijat ja ohjelmajohtajat kirjoittavat ajankohtaisista tutkimusaiheistaan, tutkimustiedon hyödyntämisestä ja vuorovaikutuksesta sekä tutkimuksen tarjoamista ratkaisuista yhteiskunnan polttaviin kysymyksiin. Kirjoittajien näkemykset ovat heidän omiaan.

Viimeksi muokattu 11.12.2017
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »