Rauli Svento: Energiasäätä seuraamaan

Uusiutuvien energialähteiden – tuulen ja auringon – osuus ja merkitys sähköjärjestelmissä tulee kasvamaan. Tämä on välttämätöntä tehtyjen sopimusten ja hiilidioksidipäästöjen vähentämisen kannalta. Sinänsä positiivinen kehitys tuo kuitenkin mukanaan myös haasteita. Toistaiseksi uusiutuvien energialähteiden markkinoille pääsy on perustunut erilaisten tukimuotojen käyttöön. Jatkossa niiden täytyy ansaita asemansa markkinaehtoisesti. Toisaalta uusiutuviin energialähteisiin liittyy myös epävarmuutta ja niiden ajojärjestys järjestelmässä on sääolosuhteille altis. Tähän kokonaisuuteen taloudellisesti tehokkaita ratkaisuja etsii STN-hankkeemme BCDC Energia (www.bcdcenergia.fi).

Sähkömarkkinan tuleva ja jo käsillä oleva murros edellyttää monenlaisia muutoksia, jotka edellyttävät sääolosuhteiden vaihtelun tekemistä konkreettiseksi ja näkyväksi energian tuotannon näkökulmasta. Tämä tavoite mielessämme kehitimme uuden palvelun, energiasään, joka Ilmatieteen laitoksen sääennusteiden pohjalta laatii tunneittain paikkakuntakohtaisia energiaennusteita  (http://www.bcdcenergia.fi/energiasaa/). Energiasääennusteessa on oletettu sekä aurinkopaneeleille että tuuliturbiinille 2,5 kWp huipputeho. Valitsimme nämä tehot saavuttaaksemme mahdollisimman laajaa kiinnostusta palvelullemme: tehot sopivat pienkäyttäjille. Kehitämme ennusteita myös ison mittakaavan tuuli- ja aurinkovoimatuotannolle.  

Mitä hyötyä energiasäästä voi olla?

Ennusteita voi käyttää monin tavoin. Niistä näkee, milloin aurinko- ja tuulituotanto on suhteellisen vahvaa, jolloin akut täyttyvät ja laitteet toimivat. Toisaalta alhaisen tuotannon kausiin voi varautua ennakkoon tasoittamalla omaa kulutustaan.

Ennustemalli on vielä prototyyppi, mutta halusimme tuoda sen jo nyt kaikkien nähtäville. Tietääksemme energiasää on lajissaan ensimmäinen kaikille avoin palvelu. Jatkossa sitä kehitetään monin tavoin tarkemmaksi, ja tavoitteena on tehdä ennusteen epävarmuutta näkyväksi avaamalla sen sisäistä vaihtelua.

Minkälainen hyödyke sähkö on ja miten se hinnoitellaan tulevaisuudessa?

Tämän epävarmuuden, samoin kuin muidenkin uusiutuvien energialähteiden kustannusten tarkempi huomiointi sähköjärjestelmässä edellyttää uusien tuotekonseptien kehittämistä. On mahdollista ajatella, että markkinoille tulevat uudet toimijat kokoavat uusiutuvien lähteiden tuottajien ja käyttäjien toimintoja uudenlaisiksi kokonaisuuksiksi ja keskittyvät enemmän toimivien palveluiden kehittämiseen kuin itse sähkön myyntiin ja ostamiseen. Kuluttajat ryhmittyvät uudentyyppisiin ryhmiin, joista joku ryhmä ostaa kokonaispalvelun, johon kulutetun sähkön lisäksi sisältyvät erilaiset käytön optimointiin liittyvät palvelut, kuten talotekniikan ohjaus. Toiset ryhmät puolestaan ovat kiinnostuneita hoitamaan itse oman kulutuksensa säätöä ja ohjelmointia. Tämän kehityksen keskeinen ajuri tuulen ja auringon lisäksi, on verkkojen muuttuminen älykkäiksi ja kaksisuuntaisiksi. Uudentyyppisten hinnoittelumallien muotoilussa korostuu hankkeemme taloustieteilijöiden rooli.   

Tervetuloa mukaamme Twitterissä (@bcdcenergia) ja verkossa: kerro miten hyödyt energiasääennusteesta yrityksessäsi tai kotona http://www.bcdcenergia.fi/energiasaa/osallistu-keskusteluun/.

Kuva: Kati Leinonen

Viimeksi muokattu 28.6.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »