Helena Leino: Onnellisten ihmisten kaupunki

Kolumbian Bogota ei ole ensimmäisenä mielessä, kun kysytään esikuvaa onnellisesta ja turvallisesta kaupungista. Bogotassa asuu yli 7,5 miljoonaa asukasta ja se on kuuluisa pikemminkin väkivaltaan, huumekauppaan, liikenneongelmiin ja ilmansaasteisiin liittyvillä uutisotsikoillaan.

Bogota on kuitenkin hyvin kiinnostava esimerkki. Kaupungin onnettomaan tilaan kyllästynyt pormestari Enrique Peñalosa päätti 1998 toteuttaa kaupungissa uudistuksia, jotka tähtäisivät ensisijaisesti ihmisten viihtyvyyden, turvallisuuden ja onnellisuuden kasvattamiseen. Peñalosa oli edelläkävijä Suomessa nyt valloillaan olevan kokeilukulttuurin suhteen. Hän uudisti kaupungin joukkoliikennejärjestelmän ja laajensi kaupungin puistoja ja viheralueita. Peñalosa kokeili autotonta päivää helmikuussa 2000 kieltäen 800 000:n yksityisauton käytön yhden päivän ajalta. Tämän jälkeen kaupungissa on suunnitelmallisesti laajennettu kaupungin polkupyöräverkostoa, kohennettu julkisia tiloja, lisätty kirjastoja sekä parannettu ilmanlaatua.

On selvää, että Bogotassa noudatettava yksityisautoilun rajoitettu käyttö, ”Pico y placa” –politiikka, ei miellytä kaikkia. Peñalosa otti kokeiluillaan riskin, koska uskoi vilpittömästi asukkaiden turvallisuuden ja viihtyisyyden kasvuun tekemillään muutoksilla. Voisiko tästä ottaa jotain opikseen? Jos köyhä ja vaarallinen kaupunki onnistuu tavoittelemaan kestävyyttä ja vihreyttä samalla vahvistaen kaupunkilaisten ylpeyttä omasta kaupungistaan, mikseivät suomalaiset kaupungit pystyisi samaan?

Peñalosan toimintatapa ja riskinotto herättää, suorastaan ravistelee, pohtimaan kaupungistumisen tulevaisuutta toisin. Onko huomiomme kohdentunut kaupungistumisen tulevaisuudessa oikeihin asioihin ja ongelmiin? Millaisia tarpeita ja tunnistamattomia toiveita kaupunkilaisilla Suomessa on? Voisimmeko ekologisen jalanjäljen lisäksi pohtia eettistä kädenjälkeämme? Millainen kaupunkipolitiikka auttaisi jokaista toimimaan niin oman kuin kaupunkiyhteisön onnellisuuden hyväksi?

Tutkimushankkeemme Ketterä kaupunki: kansalaisen sujuva arki ja elämisen kokeileva moninaisuus keskittyy kaupunkilaisiin. Tutkimuksessamme kaupunkilainen on keskeisin kaupunkikehittämisen ja muutoksen ajuri. Kaupunkilaisten erilaiset tarpeet elää, asua ja käyttää kaupunkia asettavat muutospaineita kaupunkisuunnittelulle, kiinteistökehittämiselle ja asuntomarkkinoille.

Olemme mukana erilaisissa asumiseen ja tilojen väliaikaiskäyttöön ja jakamistalouteen liittyvissä kokeiluissa yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Tutkimme yhteiskäyttöautojen mahdollisuuksia sekä teknologisten ratkaisujen käyttöönottoa. Mielestämme älykäs kaupungistumiskehitys asettaa etusijalle kaupunkilaisen, hänet, joka kaupungissa elää, hengittää ja liikkuu. Kaupunkilaisen onnellisuutta tulee vaalia. Toisinaan tämä edellyttää olemassa olevien toimintatapojen rajua muuttamista ja Peñalosan kaltaista uskallusta riskienottoon. Hänet valittiin muuten uudelleen Bogotan pormestariksi kaudelle 2016-2019. Riskinotto kannatti.

Tervetuloa tutustumaan hankkeeseemme sivuilla www.agilecities.fi. Voit myös osallistua keskusteluun https://twitter.com/agile_dwellers sekä https://www.facebook.com/agiledwellers/.


Kuvituskuva:By by nati_fg - <ahref="http://www.flickr.com/photos/natigarcia/3812574385/">http://www.flickr.com/photos/natigarcia/3812574385/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8657307)

Helena Leinon kuva: Jonne Renvall

Viimeksi muokattu 13.12.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »