SV EN

Rahoituspäätöksen maksatus

Valtionavustuslain 12 § mukaan valtionavustuksesta voidaan maksaa ennakkoa, jos se on valtionavustuksen käytön kannalta perusteltua sekä sen käytön valvonnan kannalta tarkoituksenmukaista. Ennakon maksaminen on perusteltua silloin, kun avustettavan hankkeen tai toiminnan käynnistäminen tai toteuttaminen valtionavustuspäätöksessä tarkoitetussa aikataulussa ja laajuudessa vaatii, että avustuksen saaja saa valtionapu-viranomaiselta toimintaan tai hankkeeseen rahoitusta.

Suomalaiset yliopistot ja ammattikorkeakoulut voivat hakea Akatemialta ennakkoa. Se on kertaluontoinen, ja sen suuruus on 10 prosenttia Akatemian myöntämästä rahoitusosuudesta. Ennakkoa haetaan ja maksetaan aina hankkeen alkamisvuonna. Sitä voi hakea ensimmäisen vuosineljänneksen aikana viimeistään 20.2. hankkeille, jotka ovat alkaneet kyseisen vuoden alussa. Keskellä vuotta alkaneille hankkeille haetaan ennakkoa viimeisen vuosineljänneksen aikana viimeistään 20.11. Ennakkoa voidaan maksaa niistä rahoituspäätöksistä, joiden suorituspaikka on suomalainen yliopisto tai ammattikorkeakoulu. Ennakoiden alaraja on 10 000 euroa.

Ennakoita ei makseta liikkuvuusapurahoista, tutkimusinfrastruktuurien rahoituksesta eikä yliopistojen profiloitumisen vahvistamisen rahoituksesta.

Akatemia maksaa tutkimusrahoituksen yhtenä tai useampana eränä toteutuneiden kustannusten perusteella. Suorituspaikka vastaa maksatuspyynnöistä, ei yksittäinen tutkija tai tutkimusryhmä. Poikkeuksena tästä säännöstä voi olla yksittäisen tutkijan saama henkilökohtainen apuraha.

Akatemia ottaa vastaan vain projekteittain eli päätösnumeroittain laadittuja maksatuspyyntöjä verkkolaskuina.  Maksatuspyynnön voi myös tehdä Akatemian sähköisessä asioinnissa.

Maksatuspyynnöt toimitetaan Akatemiaan neljän kuukauden jaksoissa: tammi-huhtikuu, touko-elokuu ja syys-joulukuu. Akatemialle osoitetut verkkolaskut, jotka koskevat tutkimusprojektien maksatuspyyntöjä, toimitetaan viimeistään 20.5., 20.9. ja 20.1. tai välittömästi seuraavana arkipäivänä. Maksatuspyynnön hyväksymisen yhtenä edellytyksenä on, että maksatuspyynnössä tai siihen liittyen Akatemialle toimitetaan erikseen maksatuspyyntökohtaisesti laskutusjaksoa ja koko projektia koskeva tiliselvitys sekä laskutusjaksoa koskeva laskutusperuste, joka on henkilötyötiedon erittely.

Käytettävissä ovat seuraavat vaihtoehdot:

  1. Verkkolaskut toimitetaan tiliselvityksineen ja laskukohtaiset henkilötyöerittelyt toimitetaan tiedostona Akatemian sähköiseen asiointipalveluun;
  2. Akatemian sähköisen asiointipalvelun kautta voi kirjautua laatimaan yksittäistä, täydellistä verkkolaskua; menettely soveltuu organisaatioille, joilla on 1–5 rahoitettavaa hanketta.  

Jos kyseessä on apuraha yksittäiselle tutkijalle, maksu tulee pyytää erikseen Suomen Akatemialta laskulla tai Akatemian maksupyyntölomakkeella. Tässä tapauksessa käytettävä lomake löytyy kohdasta Lomakkeet

Lisätietoja

Viimeksi muokattu 17.1.2019
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »