SV EN

IPR (Intellectual Property Rights)

IPR on lyhennys englanninkielisistä sanoista Intellectual Property Rights. Suomessa puhutaan usein immateriaalioikeuksista tai aineettomista oikeuksista. Immateriaalioikeuksia ovat muun muassa tekijänoikeus, patenttioikeus, tavaramerkkioikeus, hyödyllisyysmallioikeus, mallioikeus, toiminimioikeus, integroitujen piirien ja piirimallien suoja sekä kasvinjalostajan oikeus. Tulosten hyödyntämisestä ja immateriaalioikeuksista saat lisää tietoa Akatemian IPR-oppaasta.

Suomen Akatemian rahoittaman hankkeen tulosten omistus- ja käyttöoikeuksista tulee sopia hankkeen osapuolten kanssa. Sopimukset on parasta tehdä kirjallisesti ja mahdollisimman pian rahoituspäätöksen jälkeen. Samoin osapuolten tulisi hankkeen käynnistyessä sopia hankkeen käyttämien aineistojen omistus- ja käyttöoikeuksista. 

Akatemian rahoituksella hankitut tarvikkeet ja laitteet jäävät tutkimustyön suorituspaikan omistukseen. Tutkimusinfrastruktuurirahoituksen osalta voidaan eri osapuolten kesken sopia muusta menettelystä; tämä tulee tehdä kirjallisesti sekä ilmoittaa Akatemialle infrastruktuurirahoitusta haettaessa. 

Akatemian rahoittamissa hankkeissa työskenteleviin tutkijoihin sovelletaan joko työsuhdekeksintölakia tai korkeakoulukeksintölakia, riippuen siitä missä suorituspaikassa tutkija työskentelee. Korkeakoulussa työskentelevään tutkijaan sovelletaan korkeakoulukeksintölakia. Tutkimuslaitoksissa ja yrityksissä työskenteleviin tutkijoihin sovelletaan työsuhdekeksintölakia.

Kummankin lain mukaan keksijällä on velvollisuus tehdä keksintöilmoitus, kun hän on tehnyt patentoitavissa olevan keksinnön. Mikäli suorituspaikka ottaa itselleen oikeuden keksintöön, keksijällä on oikeus kohtuulliseen korvaukseen.

Akatemian hallitus on 14.11.2006 päättänyt, että vuoden 2007 hauista lähtien Akatemian rahoittamissa hankkeissa syntyneiden keksintöjen katsotaan syntyneen sopimustutkimuksessa. Päätös ei koske aiempien hakujen perusteella rahoitettuja hankkeita, joissa syntyneet keksinnöt ovat pääosin avoimessa tutkimuksessa syntyneitä.

Tutkimustulosten hyödyntämiseen ja immateriaalioikeuksiin liittyvissä kysymyksissä on yleensä saatavissa neuvontaa ja tukea myös yliopistoilta ja tutkimuslaitoksilta.

Viimeksi muokattu 29.3.2019
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »