SV EN

Hakemusten arviointi

Suomen Akatemian tutkimusrahoitusta saavat

  • parhaat tutkijat ja tutkimusryhmät
  • lupaavimmat nuoret tutkijat.

Rahoitus perustuu kilpailuun. Tavoitteena on tieteellisesti kunnianhimoisten hankkeiden toteuttaminen. Korkeatasoinen kansainvälinen vertaisarviointi on Akatemian keskeisin työväline parhaiden ja lupaavimpien hankkeiden tunnistamisessa.

Monivuotisista tutkimusmäärärahahakemuksista pyydetään yleensä tieteellisen asiantuntijapaneelin kirjallinen lausunto tai vähintään kaksi ulkopuolista kirjallista arviointia henkilöiltä, jotka ovat arvostettuja tutkijoita alallaan. Paneeli antaa kustakin hakemuksesta yhden lausunnon. Näin arvioitavia hakemuksia ovat akatemiahankkeet, tutkijatohtorit, akatemiaohjelmien varsinaiset hakemukset, akatemiatutkijat ja akatemiaprofessoreiden varsinaiset hakemukset.

Lopulliset rahoituspäätökset esittelijän esityksen perusteella tekevät

  • Akatemian tieteelliset toimikunnat
  • strategisen tutkimuksen neuvosto
  • infrastruktuurikomitea
  • jaostot.

Esittelijänä toimii yleensä tiedeasiantuntija tai ohjelmapäällikkö. Rahoituspäätökset perustuvat ensisijaisesti tutkimussuunnitelman ja hakijan tieteellisten ansioiden arviointiin, mutta myös muihin Akatemian hyväksymiin tutkimuspoliittisiin tavoitteisiin kiinnitetään huomiota. Myöntöpäätösten määrään ja hankerahoituksen suuruuteen vaikuttavat toimikuntien ja jaostojen käytössä olevat budjetit.

Akatemiaan saapuneet hakemukset käsitellään ja arvioidaan sen mukaan, onko haku yksi- vai kaksivaiheinen. Esimerkiksi akatemiahankkeiden haku on yksivaiheinen, kun taas useimpien akatemiaohjelmien haut ovat kaksivaiheisia.

Viimeksi muokattu 20.10.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »